11/8/13

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Χαράλαμπου Α. Κασπαρή

Με απέραντο σεβασμό και δέος προσήλθαμε σήμερα εδώ στον Οίκο Μαραθάσας, για να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωικού τέκνου της κοινότητας Χαράλαμπου Κασπαρή.



Ο Χαράλαμπος Κασπαρής γεννήθηκε στο χωριό Οίκος της Μαραθάσας, στις 17 Φεβρουαρίου του 1954, και είναι γιος του Ανδρέα και της Κυριακούς. Φοίτησε στο Γυμνάσιο και μετά την αποφοίτηση του κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Τοποθετήθηκε στο 251 Τάγμα Πεζικού το οποίο είχε την έδρα του στην Κερύνεια και υπηρετούσε σαν διαβιβαστής Πεζικού.

Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής οι άνδρες του 251 Τάγμα Πεζικού, μετά από σχετικές οδηγίες, μετέβηκαν στην περιοχή «Πέντε Μίλι» της Κερύνειας για να αποκρούσουν την προέλαση των τούρκων εισβολέων. Οι άνδρες του 251 Τ.Π. μεταξύ των οποίων και ο Χαράλαμπος Κασπαρής έλαβαν μέρος σε σκληρές και άνισες μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα στις δύο πρώτες μέρες της τουρκικής εισβολής. Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου 1974, λόγω της προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων, διατάχθηκε ανασύνταξη των εθνοφρουρών του 251 Τ.Π. σε άλλες θέσεις στην περιοχή του χωριού Καζάφανι.

Στις 8 Αυγούστου 1974, το 251 Τ.Π. μετακινήθηκε στην περιοχή του Αγίου Χρυσοστόμου κάτω από τα «Σπίτια της Ρήγαινας», όπου και επάνδρωσε αμυντικές θέσεις αντικαθιστώντας άλλο τάγμα της Εθνικής Φρουράς. Στις 14 Αυγούστου 1974, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, οι άνδρες του Τάγματος μαζί και ο Χαράλαμπος Κασπαρής ενώ βρίσκονταν στην περιοχή του Αγίου Χρυσοστόμου δέχτηκαν επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Οι Τούρκοι άρχισαν να βάλλουν με όλων των τύπων τα όπλα κατά των θέσεων των ανδρών της Εθνικής Φρουράς. Λόγω της υπεροπλίας των τουρκικών στρατευμάτων και λόγω του ότι κατέλαβαν όλα τα υψώματα αριστερά και δεξιά των θέσεων του 251 Τ.Π. δόθηκε διαταγή για μετάβαση προς την Κυθρέα προκειμένου να ανασυνταχθούν. Κατά την πορεία ο Χαράλαμπος Κασπαρής μαζί με άλλους στρατιώτες κατέληξαν σε σπίτι έξω από το Νέο Χωριό Κυθρέας.

Στη συνέχεια η περιοχή περιήλθε κάτω από τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του Κασπαρή και η τύχη του αγνοείτο, μέχρι την ημέρα ταυτοποίησης των λειψάνων που βρέθηκαν στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος. Η κηδεία του ήρωα Κασπαρή τελέσθηκε στις 17 Απριλίου του 2012 στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας εδώ στον Οίκο όπου στη συνέχεια τάφηκε.

Η κοινότητα Οίκου Μαραθάσας στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για ελευθερία. Τιμούμε σήμερα πρεπόντως και καθηκόντως τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαράλαμπου Κασπαρή, που φιλοτέχνησε ο γνωστός διακεκριμένος Κύπριος γλύπτης Νίκος Κοτζιαμάνης, την ηρωική του θυσία και το άφθαστο μέγεθος της φιλοπατρίας του. Η προτομή του ήρωα συμβολίζει το παράγγελμα που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας:

«Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης».

Πόνος και οδύνη είναι τα συναισθήματα όλων μας από την αναδρομή στην προδοσία και το έγκλημα του 1974. Πονούμε και νιώθουμε οδύνη όταν παρελαύνουν μπροστά μας σαν εφιάλτης τα δεινά της τραγωδίας της Κύπρου, η προδοσία του πραξικοπήματος, η εισβολή, η κατοχή, η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων μας, οι καρτερικοί εγκλωβισμένοι μας. Πονούμε από τη συνεχιζόμενη κατοχή πατρογονικών εδαφών και εστιών και αποτίνουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς μας νεκρούς.

Όμως, όσος κι αν είναι ο πόνος μας, όση κι αν είναι η οδύνη μας, οφείλουμε να στρέψουμε τα βλέμματα πίσω και τα ιστορικά διδάγματα, που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες της ιστορίας μας, είναι η πυξίδα για την πορεία του σήμερα. Αλλά ιστορική μνήμη σημαίνει ιστορική συνείδηση. Και ιστορική συνείδηση για μας τους Έλληνες της Κύπρου σημαίνει συνείδηση της αδιάσπαστης συνέχειας από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Μια συνέχεια που ενισχύθηκε με τις θυσίες γενεών και διατηρήθηκε χάρις στο πάθος μας για ελευθερία και σταθερή πίστη στην ιερότητα και το δίκαιο του αγώνα μας.
Η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας είναι μια οφειλόμενη διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού, που διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου, συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχουν ακόμα σαν κύριο στόχο, πέρα από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες-μάρτυρες του λαού μας, να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.

Σήμερα, 39 χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν με ολοκληρωτικό εθνικό αφανισμό την Κύπρο και τον λαό της. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι εξακολουθούν να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας.

Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής. Σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν στις απευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα. Παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας.

Ταυτόχρονα η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο. Με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Πρόκειται για συμπεριφορά που, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας. Να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου. Να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. Ιδιαίτερα από πλευράς ΕΕ θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση αμφισβήτησης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η ΕΕ θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον. Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον.

Είναι το χρέος μας απέναντι στον ήρωα που τιμούμε σήμερα. Που επιτάσσει να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού. Να ολοκληρώσουμε λυτρωτικά τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, φτάνει στη δική τους ηρωική θυσία, εκτείνεται στην τραγωδία της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί, με πράξη μόνο μία, πράξη απόσεισης της κατοχής, πράξη ελευθερίας.

Με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού. Αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι ενταγμένο το Κυπριακό, με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, μπορούμε να προσβλέπουμε βάσιμα στη λύτρωση από τα δεινά που επισώρευσε η προδοσία και το έγκλημα του 1974. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή.

Επειδή βυσσοδομούντες τρίτοι μεθοδεύουν την αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης για να επιβάλουν λύση άδικη και ετεροβαρή στον κυπριακό Ελληνισμό, τους απαντούμε σήμερα από εδώ, από την ηρωοτόκο κοινότητα Οίκου Μαραθάσας. Δεν θα λιποψυχήσουμε και δεν θα γονατίσουμε μπροστά στις οικονομικές δυσκολίες. Θα τους αντισταθούμε. Όποιοι κι αν είναι. Όσο δυνατοί και να είναι. Τους λέμε «να μην λογαριάζουν λάθος». Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Σε λύση δίκαιη, δημοκρατική, στηριγμένη στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αθάνατε ήρωα Χαράλαμπε Κασπαρή,

Τιμούμε και υποκλινόμαστε στη μεγάλη σου θυσία. Η μνήμη σου θα είναι αιώνια, όπως ασταμάτητος θα είναι και ο δικός μας αγώνας ως την τελική δικαίωση, ως τη δικαίωση της θυσίας σου.

Τιμή και δόξα στον ήρωα του Οίκου Μαραθάσας Χαράλαμπου Κασπαρή.