30/8/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης με τον Δήμαρχο Λευκωσίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, ευρείας σύσκεψης με τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου και ανώτερων Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών, για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αφορούν τον Δήμο Λευκωσίας.


Μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Γιωρκάτζης προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε, κατά την οποία συζητήσαμε διάφορα θέματα που απασχολούν τον Δήμο. Όπως όλοι γνωρίζετε, η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και ένεκα αυτού, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αποψίλωσης και εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

Συζητήσαμε για την πιθανότητα επέκτασης νέου Ταμείου Αναζωογόνησης της Πράσινης Γραμμής. Συζητήσαμε, επίσης, νομικά θέματα και συγκεκριμένα, θέματα εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας για να μπορούν οι Δήμοι να επιβάλλουν πιο αποτελεσματικά το Νόμο σε περιπτώσεις παράνομης χρήσης υποστατικών, θέματα αναστήλωσης τουρκοκυπριακών διατηρητέων οικοδομών, καθώς και το θέμα της κρατικής χορηγίας.

Ο Δήμος Λευκωσίας έχει ήδη πληγεί από τη μείωση της κρατικής χορηγίας και από την είσπραξη οφειλών, σ’ ένα ποσοστό της τάξης του 30% με 35%. Έχουμε πάρει δραστικά μέτρα μείωσης των εξόδων και δαπανών του Δήμου. Αλλά, ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό, στο πλαίσιο των δικών του δυνατοτήτων, να μην υποστούν οι Δήμοι περαιτέρω μείωση της κρατικής χορηγίας. Γενικά, ήταν μια πολύ ουσιαστική, ωφέλιμη και εποικοδομητική συνάντηση».
Στη συνέχεια, ο κ. Χάσικος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχουμε συζητήσει όλα όσα ανέφερε ο κ. Δήμαρχος αλλά και πολλά άλλα θέματα. Θέλω να επαινέσω και δημόσια τον Δήμαρχο Λευκωσίας για το έργο που επιτελεί, αλλά κυρίως για τις περισυλλογές στις οποίες έχει προβεί. Ο Δήμος Λευκωσίας έχει, πράγματι, υποστεί μια μείωση των εσόδων του πέραν του 30%, σε σύγκριση με το 2011. Αυτό, είναι αποτέλεσμα και της περισυλλογής που εφαρμόζει η κεντρική κυβέρνηση με μείωση της χορηγίας του κράτους προς τους Δήμους.

Αλλά, από την άλλη, έχει προχωρήσει ο ίδιος ο Δήμαρχος σε εξοικονομήσεις. Αυτό είναι αξιέπαινο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους Δήμους.

Είπαμε στον κ. Δήμαρχο - και θα το στηρίξω - ότι το πρόγραμμα αναζωογόνησης της Πράσινης Γραμμής, έστω και μειωμένο, θα συνεχίσει. Γιατί, ακριβώς, ο Δήμος Λευκωσίας - και ιδιαίτερα το κέντρο της Λευκωσίας – πρέπει να τύχουν στήριξης, από πλευράς κυβέρνησης, πάση θυσία.

Είναι και άλλα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι η ενίσχυση του αστικού εμπορικού κέντρου. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα πρέπει, οριστικά, να έχουμε τελειώσει με αυτό, για να μπορέσει ο Δήμαρχος να προχωρήσει στην αναμόρφωση, ουσιαστικά, μέσα από την αδειοδότηση που θα δώσει, του αστικού εμπορικού κέντρου.

Να ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, τον Δήμαρχο Λευκωσίας για την ουσιαστική σύσκεψη που είχαμε».