26/8/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα των πυρκαγιών 26/08/2013


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, ευρείας σύσκεψης των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άμυνας, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για το θέμα των πυρκαγιών, με τη συμμετοχή των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου και υπηρεσιακών παραγόντων από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, η δεύτερη στη σειρά σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και Υπηρεσιών, για θέματα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών. Αυτή είναι συνέχεια άλλων συσκέψεων, που έγιναν σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Αστυνομία, Τμήμα Δασών και άλλες Υπηρεσίες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.
Έγινε μια αξιολόγηση και διαπίστωση των όποιων προβλημάτων παρουσιάστηκαν σε σχέση με την κατάσβεση των πυρκαγιών που είχαμε. Έχουν καταγραφεί οι διαπιστώσεις και τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, που έχουν να κάνουν με τον συντονισμό, καθώς και με τη διαθεσιμότητα των μέσων, πτητικών και επίγειων. Επίσης, έγινε μια ανασκόπηση της ετοιμότητας και διαθεσιμότητας από πλευράς προσωπικού.
Στο προσωπικό περιλαμβάνονται και οι εθελοντές, είτε αυτοί προέρχονται από τις τάξεις των κυνηγών, είτε από άλλες ομάδες που προσφέρονται, και τους ευχαριστούμε. Όλοι αυτοί οι εθελοντές, απ’ όπου και αν προέρχονται, θα πρέπει να πιστοποιείται ότι έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης έτσι ώστε: πρώτον, να μη θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και, δεύτερον, να αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών.
Ζητήσαμε, επίσης, από τα ενδιαφερόμενα τμήματα και την Πυροσβεστική, αν και εφόσον τίθεται θέμα ενίσχυσής τους από πλευράς μέσων – αναφέρομαι σε τεχνολογία και όχι σε αγορά ελικοπτέρων και άλλων πανάκριβων μέσων – να έλθουν με τεκμηριωμένη εισήγηση, και η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, μέσα στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού.
Από δικής μας πλευράς, η προσπάθεια επιτήρησης, παρακολούθησης δηλαδή, αλλά και αξιολόγησης των επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών θα συνεχίσει έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Παράλληλα, θέλω να διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια πρόληψης συνεχίζεται, αξιοποιώντας κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένου και του απλού πολίτη». Από πλευράς του, ο κ. Ιωνάς Νικολάου δήλωσε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους:
«Έγινε μια προσπάθεια αξιολόγησης της κατάστασης των τελευταίων μηνών. Διαπιστώθηκε ότι, δυστυχώς, οι πυρκαγιές έχουν τεθεί κακόβουλα. Είναι αδικαιολόγητο να έχουμε, για παράδειγμα, τρείς πυρκαγιές την ίδια ώρα σε παραπλήσιες περιοχές. Ένα γεγονός που μας φέρνει μπροστά στην ευθύνη να ενεργοποιήσουμε περισσότερο ομάδες προσώπων, είτε της Υπηρεσίας Θήρας, είτε κυνηγούς, είτε από τις εθελοντικές ομάδες των κοινοτήτων, για να ενεργήσουν προληπτικά αλλά και βοηθητικά στον ρόλο της Αστυνομίας για εξιχνίαση αυτών των περιπτώσεων. Δεν θα μείνουμε απαθείς σε αυτού του είδους τις κακόβουλες ενέργειες.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι από απερίσκεπτες ενέργειες κάποιων, κυρίως σε σκυβαλότοπους, είχαμε το τελευταίο διάστημα σημαντικές σε έκταση πυρκαγιές. Έχουμε εντοπίσει αυτό το πρόβλημα και θα ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Προσπάθειά μας είναι να αντιμετωπίσουμε όλες εκείνες τις αιτίες που προκαλούν τις πυρκαγιές και την ίδια ώρα να αξιοποιήσουμε, κατά τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο, όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.
Ζητούμε τη βοήθεια του κοινού, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο θέμα των κρατικών Υπηρεσιών, αλλά όλων μας».
Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσον πίσω από τις κακόβουλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών κρύβονται άτομα που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, ο κ. Νικολάου είπε:
«Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες και ούτε υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για τέτοιες πληροφορίες ή για κάτι οργανωμένο. Από τον τρόπο, όμως, που τέθηκαν οι πυρκαγιές φαίνεται ότι υπάρχουν κακόβουλες ενέργειες. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχει εντοπιστεί οργανωμένη προσπάθεια, που να προέρχεται μάλιστα από τις κατεχόμενες περιοχές».