26/8/13

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου στο ΑΚΕΛ για τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας 26/08/2013

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα, σε απάντηση σημερινής ανακοίνωσης του Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαίδη σχετικά με τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας:
«Η Κυβέρνηση εύχεται να είναι η τελευταία φορά που επανέρχεται, απαντώντας στο ΑΚΕΛ για το θέμα της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας.
Ας σημειωθεί ότι το ΑΚΕΛ, με τις σημερινές του τοποθετήσεις, δεν προσκομίζει οποιοδήποτε νέο στοιχείο στην όλη συζήτηση, αλλά αναμασά τη γνωστή του επιχειρηματολογία.
Αυτή η Κυβέρνηση, μέσα σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια, προχώρησε σε καταγραφή αλλά και επικαιροποίηση των αξιών της ακίνητης ιδιοκτησίας, με στόχο την είσπραξη επιπλέον €75 εκατ., όπως ήταν και η απαίτηση της Τρόικας. Η οποία, ας σημειωθεί, έθετε την είσπραξη του εν λόγω ποσού ως προϋπόθεση εκταμίευσης της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη πέτυχε αυτό το εγχείρημα, χάρις στις υπερπροσπάθειες που κατέβαλαν οι λειτουργοί του Κτηματολογίου και του ΤΕΠ.
Επί της ουσίας, με την πολιτική αυτή, η Κυβέρνηση επιχείρησε να επιφέρει δικαιότερη κατανομή των βαρών που προκύπτουν μέσα από τη φορολόγηση, διευρύνοντας,από τη μια, τη βάση του αριθμού των ατόμων που καλούνται να πληρώσουν και από την άλλη, επιβάλλοντας πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή στις πλείστες των περιπτώσεων: Για αξίες (σε τιμές 1.1.1980) μέχρι €5000 προνοείται μηδενικός φορολογικός συντελεστής, ενώ για αξίες από €5000 μέχρι €40.000, ο φορολογικός συντελεστής είναι πολύ χαμηλός (6 τοις χιλίοις).
Και αυτό, κατ’ αντίθεση με την πρόταση του ΑΚΕΛ για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τη φορολογία, η οποία θα είχε ως φυσικό συνεπακόλουθο την επιβάρυνση όλων των υπολοίπων, ανεξαρτήτως του κατά πόσο αυτοί αποτελούν βασικούς πυλώνες επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας.
Υπενθυμίζω ότι, η παρούσα Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα οικονομική κρίση, με τα δημόσια ταμεία άδεια, που άλλοι της κληροδότησαν αυτή την κατάσταση.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι η διαχείριση της κρίσης με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σε αντίθεση με την ανάλγητη και ανεύθυνη στάση της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ.
Τέλος, επιθυμώ, για άλλη μια φορά, να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι με την ολοκλήρωση της γενικής επανεκτίμησης αξιών γης μέχρι τα μέσα του 2014, δεν πρόκειται να υπάρξει, στο μέλλον, καμία απολύτως αύξηση της φορολογίας για την ακίνητη ιδιοκτησία, του ποσού δηλαδή που έχουν ήδη κληθεί να καταβάλουν για το τρέχον έτος».