7/8/13

Ομιλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης Λεμεσού 07/08/2013

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εγκαινιάσω τη Μονάδα Αφαλάτωσης Λεμεσού, μια πραγματικά τελευταίας τεχνολογίας εγκατάσταση, η οποία θα παρέχει απτά οφέλη στην πόλη και στην επαρχία Λεμεσού, καθώς και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η διασφάλιση της προμήθειας νερού στην Κύπρο είναι αναπόσπαστο συστατικό της υποδομής της χώρας μας. Όχι μόνο αναβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο ζωής των πολιτών της Κύπρου αλλά συμβάλλει και στην περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργικής και τουριστικής μας βιομηχανίας.

Εν προκειμένω, τα εγκαίνια αυτής της Μονάδας, μαζί με τις Μονάδες που ήδη λειτουργούν και με αυτές που αναβαθμίζονται, τώρα εγγυούνται ότι όχι μόνο η Λεμεσός, αλλά και ολόκληρη η Κύπρος δεν θα διψάσει ποτέ ξανά.

Ταυτόχρονα, μεγάλα έργα κοινής ωφελείας τα οποία παρέχουν τεράστια κοινωνικά οφέλη μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών όπως αυτή, είναι μεγάλης σημασίας για την Κυβέρνηση αφού με τη μέθοδο BOT (Build – Operate – Transfer) το πρόβλημα της εύρεσης και παροχής του απαραίτητου κεφαλαίου απαμβλύνεται, τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και για την τσέπη του Κύπριου φορολογούμενου.

Συνεπώς, η επιτυχής εκτέλεση ενός τέτοιου φιλόδοξου και εξελιγμένου τεχνολογικά έργου όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, δίνει έναυσμα για την Κυβέρνηση για έναρξη πολλών άλλων επιχειρήσεων οι οποίες θα δώσουν περαιτέρω κίνητρα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομίας μας.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού εκτός από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες ωφελούν τις κοινότητες στην περιοχή, δημιουργούνται για τους Κύπριους δυνατότητες και κίνητρα για εκπαίδευση και κατάρτιση σε τεχνικά, μηχανολογικά και άλλα εξειδικευμένα επαγγέλματα.

Δεν μπορώ να μην τονίσω τη μεγάλη σημασία της υιοθέτησης της τεχνολογίας και της μάθησης από την τεχνογνωσία των γειτόνων μας στο Ισραήλ, των οποίων το επίπεδο τεχνογνωσίας είναι το καλύτερο. Γι’ αυτό τον λόγο θα ήθελα να ζητήσω από τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Κράτους του Ισραήλ κ. Shalom να διαβιβάσει την ευγνωμοσύνη μας στον φίλο μου Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για τη συνεργασία, τη βοήθεια και τη συμπαράσταση η οποία μας δόθηκε και συνεχίζει να μας δίδεται από το Ισραήλ.

Επιπλέον είναι επίσης υποχρέωση μου να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την επιτυχή εκτέλεση αυτής της Μονάδας Αφαλάτωσης:

• Τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων για τη συγκατάθεση τους για την ανάπτυξη της Μονάδας εντός των εδαφικών ορίων της Βάσης Επισκοπής, καθώς και για την άριστη συνεργασία και βοήθεια τους στα εμπλεκόμενα μέρη. Ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλα έργα, προς όφελος και για την οικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων εντός των εδαφικών ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

• Τη Διοίκηση και το προσωπικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της κατασκευής του έργου.

• Την M. N. Limassol Consortium και τα μέλη της εν λόγω κοινοπραξίας που ανέλαβαν την ευθύνη της επιτυχούς εκτέλεσης της κατασκευής και της λειτουργίας της Μονάδας Αφαλάτωσης:
Τις ισραηλιτικές εταιρείες Mekorot Development and Enterprise Ltd και Mekorot Israel National Water Company, καθώς και

Τις κυπριακές εταιρείες Logicom Public Ltd και Demetra Investment Public Ltd.

Όπως έχω τόσο συχνά δηλώσει δημοσίως, η Κυβέρνηση μου είναι δεσμευμένη για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ώστε να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή ευημερίας μεταξύ των χωρών μας.

Αυτό καταδείχθηκε από την επίσκεψη μου στο Ισραήλ, κατά την οποία συνοδευόμουν από τον Υπουργό Ενέργειας και μια δυναμική επιχειρηματική αντιπροσωπεία. Αυτή ήταν η πρώτη μου επίσκεψη σε τρίτη χώρα από την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Με ευχαρίστηση σημειώνω ότι κατά τις εκτεταμένες συναντήσεις με αξιωματούχους της Ισραηλινής Κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται ένα κοινό όραμα: Να αναβαθμίσουν ουσιαστικά και στρατηγικά τις σχέσεις μας σε όλους τους δυνατούς τομείς, προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών μας. Συγχρόνως, η Μονάδα Αφαλάτωσης Λεμεσού παρέχει απτή απόδειξη για τα οφέλη από μια τέτοια συνεργασία.

Ταυτόχρονα, επωφελούμενος της παρουσίας του Υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, θα ήθελα να μεταφέρω τη θέση μας ότι η ενεργειακή συνεργασία -δεδομένων των κοινών συμφερόντων και στόχων μας για αειφόρο ανάπτυξη και πλούτο ως αποτέλεσμα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των σημαντικών μας φυσικών πόρων - μπορεί να καταστεί η κινητήριος δύναμη για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

Για τον σκοπό αυτό, κατά την επίσκεψη μου στο Ισραήλ επαναλήφθηκε για ακόμη μια φορά η προσήλωση και η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε γρήγορα με τη συνομολόγηση της Συμφωνίας Πλαίσιο για την κοινή ανάπτυξη οποιωνδήποτε κοινών κοιτασμάτων, καθώς και η ισχυρή υποστήριξη μας στην πρωτοβουλία για το φιλόδοξο έργο της Ευρωασιατικής σύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου.

Επιπλέον, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το ότι αύριο θα υπογραφεί από τους αρμόδιους Υπουργούς που είναι εδώ σήμερα ένα πολυμερές Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υδάτων μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση και προώθηση των σημαντικών δυνατοτήτων της συνεργασίας μας σ’ αυτούς τους τομείς.

Περαιτέρω, εν όψει του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση μου προχωρά με αποφασιστικότητα με την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ώστε να υλοποιήσει τη σημαντική δυνατότητα να καταστεί ο ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου, καλώ την Κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσής της για εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ισραήλ από το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

Αυτά όλα σχετίζονται περισσότερο αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ίσως ο πιο σταθερός εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή. Επιπρόσθετα, η εγγύτητα μας με τη Διώρυγα του Σουέζ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην Κύπρο για την μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Άπω Ανατολή.

Όλα τα πιο πάνω συνιστούν κύρια συστατικά του οράματος της Κύπρου όχι μόνο όσον αφορά την ενεργειακή μας συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα δίκτυο έργων μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει μέσον για δυνητική ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό θα έδινε ώθηση στις οικονομίες της περιοχής μας.

Εν προκειμένω, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσε να συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, προς όφελος όλων των κρατών. Η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή διένεξης, αλλά εργαλείο για επίλυση διενέξεων και περιφερειακή ενσωμάτωση.

Αγαπητοί φίλοι,

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε πολλά άλλα έργα που θα αναληφθούν από κοινού από διάφορους φορείς, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα του Ισραήλ και της Κύπρου, που θα έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη ευημερία και για τα δύο έθνη μας, όπως το ζωντανό παράδειγμα της Κοινοπραξίας Mekorot, Logicom και Demetra Investment.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση μου δεν θα φεισθεί προσπαθειών και πρωτοβουλιών και θα προσφέρει οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια για επίτευξη αυτού του στόχου.