7/8/13

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων και αγνοουμένων τεθωρακισμένων 07/08/2013

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.
Οι ειδικοί μελετητές της στρατιωτικής ιστορίας αναφέρουν ότι ο μαύρος μπερές θεσμοθετήθηκε κατά βάση για τους υπηρετούντες στα τεθωρακισμένα, για σκοπούς εργονομίας. Σήμερα, μπρος στο λιτό και απέριττο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στον Κόρνο, ο μπερές που όλοι φέρετε ως κάλυμμα κεφαλής, αλλά και ως φυλακτό στην καρδιά σας, συμβολίζει το πένθος αλλά συνάμα, την τιμή που όλοι απονέμουμε στους ένδοξους μαχητές των Μονάδων Τεθωρακισμένων, κατά την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.
Πέρασαν ήδη 39 χρόνια από τότε που ο ιταμός εχθρός του Ελληνισμού εισέβαλε με τη βία των όπλων για να επιβάλει τους απεχθείς σχεδιασμούς του σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο χρόνος επιλογής δεν ήταν τυχαίος. Μέσα από τα αιματοβαμμένα γεγονότα της προδοσίας και του αποτρόπαιου εγκλήματος του πραξικοπήματος που προηγήθηκε, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να ολοκληρώσει όσα δεν πέτυχε με την ανταρσία του 1963 – 64.
Ο όλεθρος και η καταστροφή βρήκαν την τραυματισμένη μας πατρίδα να προσπαθεί να αντιτάξει στοιχειώδη άμυνα. Να παλεύει για να κρατήσει, όσο γίνεται περισσότερο, τις ορδές του Αττίλα που απειλούσαν τον λαό και την ιστορία μας. Ελπίζαμε τότε στην εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα και των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, η βοήθεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι περισσότεροι αρκέστηκαν σε απλή παρακολούθηση των τραγικών στιγμών που βίωνε ο κυπριακός Ελληνισμός, ενώ άλλοι, εξέφραζαν μόνο λεκτική στήριξη, σε μια στιγμή που ο κατακτητής καταπατούσε ακόμα και τις συμφωνίες εκεχειρίας. Ήταν ξεκάθαρο ότι τη δύνη και την καταστροφή έπρεπε να αντιμετωπίσει ο απλός μαχητής. Ο άγνωστος ανιδιοτελής στρατιώτης της ελευθερίας, που προέταξε την ασπίδα της άσβεστης πίστης προς την πατρίδα. Τον θώρακα της εθνικής αξιοπρέπειας που προστατεύει τα ιδεώδη της φυλής μας.
Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο, μίλησε η λεβεντιά και η ψυχή του μαυροσκούφη. Του αγνού πολεμιστή που μετέτρεψε το πεπαλαιωμένο του άρμα σε περίκλειστο φρούριο υπεράσπισης της κυριαρχίας της πατρίδας μας και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ηρωικό τάφο. Δεν σκιάχτηκε από την υπεροπλία του αντιπάλου, ούτε από τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που διέθετε. Με άρματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εφάρμοσε την αρχή που θέλει το καλύτερο άρμα να είναι αυτό που διαθέτει το καλύτερο πλήρωμα. Και είχαμε τέτοια πληρώματα. Οι άνδρες των τεθωρακισμένων, παρά τη σχεδόν ανύπαρκτη υποστήριξη, έγραψαν στα πεδία των μαχών σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης. Την αδύναμη θωράκιση συμπλήρωνε το πείσμα, την ελλειπή ταχυκινησία το θάρρος και την ανυπαρξία βλημάτων η καρδιά των μαχητών της λευτεριάς.
Ο αγώνας και η θυσία τους ας γίνει σήμερα για όλους μας φωτεινός σηματοδότης. Φάρος που υπενθυμίζει το χρέος έναντι όσων χάρισαν απλόχερα τη νεανική ζωή και έπεσαν υπέρ πατρίδος. Γι’ αυτούς που η ιστορία έγραψε σε ανεξίτηλα καλλιμάρμαρα τις άφθαστες ηρωικές πράξεις τους, για να υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι οι αγώνες κερδίζονται με συλλογική προσπάθεια και θέληση. Πίστη και αποφασιστικότητα.
Οι δύσκολες συγκυρίες της οικονομικής κρίσης αποτελούν αναμφισβήτητα τεράστιο εμπόδιο το οποίο η πατρίδα μας καλείται να υπερβεί. Τα όποια όμως προβλήματα δε θα αποτελέσουν αιτία αλλαγής πλεύσης στα εθνικά μας ζητήματα. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα από κατάλληλη προετοιμασία και δημιουργία συνθηκών ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Μέσα από ειλικρινή διάλογο επιδιώκουμε λύση η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών μας και να στηρίζεται πάνω στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Να προσδίδει ασφάλεια στο λαό μας και να ικανοποιεί τις ανησυχίες του. Να απαντά στα τετελεσμένα της εισβολής και στις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας η οποία επιδιώκει την αποδοχή των εγκλημάτων πολέμου, του εποικισμού και του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών.
Με προσήλωση στα ιδεώδη του αγώνα των αξιωματικών και οπλιτών τεθωρακισμένων που έπεσαν ή αγνοούνται στον βωμό του καθήκοντος για προάσπιση της ελευθερίας, καλούμαστε να υπερνικήσουμε ατομικές και κομματικές φιλοδοξίες. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ακολουθήσουμε τις συντεταγμένες του χρέους και της τιμής.
Ένδοξοι Μαυροσκούφηδες,
Η φλόγα που έφτασε πριν από λίγο από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας φέρνει στο χώρο της τελετής, τη θεία εθνική χάρη για να φωτίζει και να μεταλαμπαδεύει το μήνυμα της ανάστασης της σκλαβωμένης μας πατρίδας. Συνδέει νοητά το μνημείο των ηρωικών πεσόντων τεθωρακισμένων με το πανελλήνιο σύμβολο του κυπριακού ολοκαυτώματος και διαλαλεί «ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Ας υποσχεθούμε στους αθάνατους νεκρούς μας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους με πίστη, υπομονή και πείσμα, μέχρι την τελική δικαίωση.
Αιωνία τους η μνήμη.