2/7/13

Σχετικά με ανακοίνωση του οίκου Moody’s για ανταλλαγή χρεογράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας 02/07/2013

Αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος Moody’s σχετικά με την ανταλλαγή χρεογράφων που πραγματοποίησε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

1. Με την ανακοίνωση του ο οίκος Moody’s επισημαίνει ότι η πρόσφατη ανταλλαγή χρεογράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών εταίρων της, θεωρείται ως δυσμενής συναλλαγή και ως εκ τούτου αποτελεί – σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Οίκου – αθέτηση υποχρεώσεων.

2. Εντούτοις, ο οίκος δεν υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παραμένει στη βαθμίδα Caa3.

3. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω οίκος, σε αντίθεση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης, δεν χρησιμοποιεί διαβάθμιση επιλεκτικής αθέτησης υποχρεώσεων. Στα πλαίσια αυτά, η διαβάθμιση του οίκου Moody’s που αντιστοιχεί στην αθέτηση υποχρεώσεων είναι το “C”, που αντιστοιχεί στη διαβάθμιση “D” των άλλων δύο μεγάλων οίκων αξιολόγησης.

4. Πρέπει να τονισθεί ότι η πιο πάνω ανακοίνωση του οίκου, δεν συνιστά απόφαση πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Με την ευκαιρία, το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να επισημάνει πως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν τις δικές τους μεθοδολογίες, τα αποτελέσματα των οποίων καταγράφονται.

Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί πως η Κύπρος έχει με επιτυχία διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες κι αυτό έχει καταγραφεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Κύπρος έχει διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ακριβώς για να αποφύγει τυχόν κινδύνους και περιπέτειες.