8/7/13

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στις εργασίες της COSAC

Άρχισαν και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), την οποία διοργανώνει το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας, στο πλαίσιο της τρέχουσας Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκεί η χώρα.

Σε συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας κ. Linas Linkevivius, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των κρατών και ιδιαιτέρως των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και στη σημασία διασφάλισης των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία έχουν ανακαλυφθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία, όπως σημείωσε, μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν τον τρίτο ενεργειακό διάδρομο για τις ανάγκες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, όπως τόνισε ο κ. Νεοφύτου, θα βοηθήσει τις οικονομίες των κρατών μελών της Ένωσης όσο και την ενεργειακή ασφάλειά τους.

Τέλος, ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε επίσης ότι, εάν το φυσικό αέριο ασιατικών χωρών είναι σημαντικό για την Ευρώπη, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ενός κράτους μέλους της ΕΕ που βρίσκονται και σε μικρότερη απόσταση, είναι διπλά σημαντικά.