19/7/13

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριακός Κενεβέζος συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. Liu Xinsheng.
Υποδεχόμενος τον κ. Πρέσβη, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών. Τόνισε ότι οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κύπρο και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας βασίζονται σε κοινές αξίες και έχουν δημιουργήσει μια στερεή βάση ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο.
Ο κ. Πρέσβης, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας για την υποδοχή, διαβεβαίωσε για τη σημασία που αποδίδει η κινεζική πλευρά στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη σημαντική αύξηση των Κινέζων πολιτών που επιλέγουν την Κύπρο για σπουδές, επενδύσεις ή και για τουρισμό. Ο Πρέσβης της Κίνας τόνισε ότι το όραμα της χώρας του για περαιτέρω ανάπτυξη μπορεί να καταστεί επωφελές για την Κύπρο αφού τώρα παρουσιάζονται πολλές και καλές ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.
Οι δύο πλευρές αλληλοενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης προηγούμενων δεσμεύσεων σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, τρία βασικά θέματα έχουν ήδη τροχοδρομηθεί και υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για επιτυχή έκβασή τους στο προσεχές μέλλον. Πρόκειται για την προώθηση της αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών, την ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος στην Κύπρο και την ανανέωση του πολιτιστικού προγράμματος συνεργασίας Κύπρου-Κίνας.
Για τον σκοπό αυτό τα δύο μέρη συμφωνήσαν στην προώθηση πρακτικών μέτρων που θα βοηθήσουν την προσπάθεια ανάπτυξης στενότερης συνεργασίας ξεκινώντας με την επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Πολιτισμού της Κίνας με στόχο την ανανέωση και υπογραφή του μνημονίου πολιτιστικής συνεργασίας. Τα δύο μέρη συμφώνησαν, για σκοπούς προώθησης της συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, θα πραγματοποιήσει κατόπιν πρόσκλησης, επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.
Τέλος, ο κ. Κενεβέζος ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον κ. Πρέσβη για τη διαχρονική υποστήριξη της Κίνας στα δίκαια αιτήματα της Κύπρου, επαναβεβαιώνοντας τη σημασία που προσδίδει η Κυβέρνηση στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.