17/7/13

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου αναφορικά με δημοσιεύματα

Σε απάντηση δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 16/7/2013 με τίτλο «Περιφρόνησαν το Ανώτατο και απέλασαν Ρουμάνα» και 17/7/2013 με τίτλο «Θα ζητηθεί φυλάκιση Χάσικου – Σιακαλλή», ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η συγκεκριμένη υπήκοος Ρουμανίας τέλεσε γάμο στις 12/02/2008 με παράνομο μετανάστη από την Μπαγκλαντές, ο οποίος είχε έρθει στη Δημοκρατία με τον μανδύα του φοιτητή τον Ιούλιο 2003. Πέντε μήνες αργότερα, υπέβαλε αίτηση για άσυλο η οποία απερρίφθη οριστικά από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, το Μάρτιο του 2007. Ο εν λόγω μετανάστης συνέχισε να παραμένει και να εργάζεται παράνομα στη Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί για παράνομη απασχόληση τον Σεπτέμβριο του 2008. Λόγω του γάμου του με την Ευρωπαία υπήκοο, του επιτράπηκε να παραμείνει στη Δημοκρατία μέχρι να εξεταστεί η γνησιότητα του γάμου αυτού.

Η Ευρωπαία σύζυγός του αποτάθηκε για πρώτη φορά και εξασφάλισε βεβαίωση εγγραφής μετά την τέλεση του εν λόγω γάμου στις 15/05/2008. Σημειώνεται ότι από το 2006 δεν είχε παρουσιάσει καμία απόδειξη ότι βρισκόταν στη Δημοκρατία όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά και αν βρισκόταν δεν αποτάθηκε έγκαιρα (τέσσερις (4) μήνες μετά την πρώτη άφιξή της) για εξασφάλιση βεβαίωσης εγγραφής για να δώσει έτσι την ευκαιρία στις αρμόδιες αρχές να διαπιστώσουν κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις, δυνάμει του κοινοτικού δικαίου όπως ενσωματώθηκε στον περί Ελεύθερης Διακίνησης Ευρωπαίων Πολιτών και των Μελών των Οικογενειών τους Νόμο του 2007, για να παραμείνει στη Δημοκρατία.

Ο εν λόγω γάμος κρίθηκε εικονικός στις 14/03/2013, με βάση τη διαδικασία που καθορίζει ο περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμος Κεφ. 105 και η οποία, επίσης, θεσπίστηκε στη βάση σχετικών Κοινοτικών Αποφάσεων και Συστάσεων (δεν θεωρήθηκε απλώς ύποπτη για τέλεση εικονικού γάμου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα).

Κατόπιν, το ζεύγος κλήθηκε γραπτώς να αναχωρήσει το τέλος Μαρτίου και επειδή δεν συμμορφώθηκαν, εκδόθηκαν εναντίον τους διατάγματα κράτησης και απέλασης στις 28/6/2013, δυνάμει των οποίων συνελήφθηκαν την 01/07/2013.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αφενός να αναστείλει την εκτέλεση διατάγματος απέλασης της εν λόγω Ευρωπαίας υπηκόου και αφετέρου να ακυρώσει διάταγμα κράτησης μονομερώς στα πλαίσια αίτησης δυνάμει του άρθρου 146 του Συντάγματος, επικαλούμενο την εγγύτητα των θερινών διακοπών του Δικαστηρίου και την πιθανότητα να μην εκδοθεί απόφαση στην προσφυγή, είναι απόλυτα σεβαστή. Το ίδιο σεβαστή όμως πρέπει να είναι και η απόφαση της Διοίκησης να επανεξετάσει την περίπτωση και να προβεί σε νέα διοικητική πράξη, όπως όχι μόνο έχει το δικαίωμα να κάνει, αλλά και υποχρέωση, υπό το φως των νέων στοιχείων που περιήλθαν υπόψη της στα πλαίσια της εν λόγω προσφυγής.

Με την ευκαιρία, επισημαίνεται ότι το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ανεπιφύλακτο και είναι διακηρυγμένη πολιτική τόσο των Κρατών Μελών όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι καταχρήσεις θα πρέπει να καταπολεμούνται ακριβώς για να ενισχυθεί το εν λόγω δικαίωμα αντί να υπονομεύεται. Η δε τέλεση εικονικού γάμου είναι από τις σοβαρότερες μορφές κατάχρησης που παρατηρούνται».