17/7/13

Ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα θέματα υδρογονανθράκων


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για ενημέρωση και συζήτηση των εξελίξεων στα θέματα υδρογονανθράκων. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου δρ Στέλιος Χειμώνας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι η σημερινή ενημέρωση των κομμάτων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρακτικής που ξεκίνησε ο προκάτοχός του και η οποία, τόνισε, «θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί. Ο λόγος είναι γιατί τα θέματα των υδρογονανθράκων είναι εθνικής σημασίας και στρατηγικής και αφορούν όλα τα κόμματα.
Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση. Τολμώ να πω ότι επί της στρατηγικής συμφωνούμε. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικρές διαφωνίες για τον τρόπο υλοποίησης, αλλά το σημαντικό που πρέπει να τονίσω είναι ότι στη στρατηγική παρατηρώ μια ομοφωνία από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα».
Κληθείς να διευκρινίσει τα θέματα που συζητήθηκαν, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι αυτά αφορούν τους σχεδιασμούς και τις τελευταίες εξελίξεις για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, την ενδιάμεση λύση έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, το οργανωτικό πλαίσιο κυρίως όσον αφορά τον τρόπο συγχώνευσης της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) και της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), και, τέλος, τα γενικότερα γεωπολιτικά ζητήματα σε σχέση με το φυσικό αέριο.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις αναφορικά με την ενδιάμεση λύση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία της ΔΕΦΑ. Όπως εξήγησε, πραγματοποιείται «διαπραγμάτευση με τον προτιμητέο προσφοροδότη για να δούμε τελικά που θα καταλήξει και αν η τιμή του φυσικού αερίου θα μειώνει ουσιαστικά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος – και άρα αν συμφέρει στη Δημοκρατία ή όχι».