4/7/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον πρέσβη του Λιβάνου



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα στο γραφείο του εθιμοτυπική συνάντηση με τον νέο Πρέσβη του Λιβάνου κ. Youssef Sadaka.
Οι κ.κ. Υπουργός και ο πρέσβης επαναβεβαίωσαν τις παραδοσιακά πολύ καλές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων τους
ιδιαίτερα στους τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Άμυνας.


Κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για  θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και  γύρω από το πολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με ιδιαίτερη έμφαση στη συριακή κρίση και το πώς επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις δυσχερείς περιστάσεις που διέρχεται η οικονομία της Κύπρου, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Κυβέρνηση για να εξέλθει από την οικονομική κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στο κυπριακό πρόβλημα και στις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα δε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Υπουργός, όσον αφορά τον τομέα Αεροναυτική και Ναυτική έρευνας και διάσωσης, εξέφρασε τη βούληση της πλευράς μας όπως συνεργαστούν ενεργά στον τομέα αυτό.

Οι κ.κ. Φωτίου και Sadaka μίλησαν εξάλλου για τον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας καθώς και για τα κοινά συμφέροντα που διανοίγονται για τις δυο χώρες από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος και ο Λίβανος θα συνεργαστούν στενά για την εκμετάλλευση των αντίστοιχων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους, προς όφελος των δύο κρατών.




4/7/2013