11/7/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της εταιρείας ΕΝΙ

Η ενδεχόμενη συμμετοχή της εταιρείας ΕΝΙ στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ΕΝΙ, με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Πάολο Σκαρόνι, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Σκαρόνι, πρώτα στο Υπουργείο και μετέπειτα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις εργασίες της ΕΝΙ στα οικόπεδα που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί. Συζητήσαμε επίσης για το πρόγραμμα της εταιρείας, για τις σεισμογραφικές έρευνες και για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση που προτίθενται να κάνουν εντός του 2014.

Η ΕΝΙ έχει επανεβεβαιώσει τη δέσμευση της στην Κύπρο και εμπράκτως, έχοντας ήδη προσφέρει δύο υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές για να σπουδάσουν στο Μιλάνο στο πανεπιστήμιο της ΕΝΙ. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Συζητήσαμε ενδεχόμενη συμμετοχή της εταιρείας στο τερματικό υγροποίησης την οποία βλέπουν πολύ θετικά, βέβαια ωσότου βρουν φυσικό αέριο. Προς τούτο έχουμε ήδη στα χέρια μας και μια συμφωνία πλαίσιο που προτίθεται να υπογράψει η εταιρεία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η συμφωνία διέπει τους όρους με τους οποίους ενδεχομένως να συμμετέχει η ΕΝΙ στο τερματικό, αφού ακόμη είμαστε αρκετά μακριά από αποδεδειγμένα, κοιτάσματα».


Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα γίνει εντός του 2014, ο προγραμματισμός είναι για το δεύτερο εξάμηνο, αλλά προσπαθούμε να το επισπεύσουμε και αυτή η γεώτρηση θα αφορά το οικόπεδο 9. Για τα άλλα οικόπεδα θα γίνουν σεισμογραφικές έρευνες πρώτα».

Ερωτηθείς αν στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης είναι και ένας τρίτος γύρος αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια ημερομηνία. Θα αποφασίσουμε σύντομα».

Ερωτηθείς αν ο τρίτος γύρος θα αφορά τρία οικόπεδα, ο κ. Υπουργός απάντησε: «για όσα έχουν απομείνει που είναι περισσότερα από τρία».

Από την πλευρά του ο κ. Σκαρόνι είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν μια καρποφόρα συζήτηση για τις δραστηριότητες της εταιρείας στα οικόπεδα 9, 2 και 3, προσθέτοντας ότι θα αρχίσει εντός του 2014 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 9.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν για πιθανή περαιτέρω συνεργασία της εταιρείας με την Κύπρο, υπογραμμίζοντας τις κοινωνικές δραστηριότητες της ΕΝΙ που αφορούν, στην περίπτωση της Κύπρου, παραχώρηση υποτροφιών για σπουδές σε πανεπιστήμιο στο Μιλάνο, στον πετρελαϊκό τομέα.

Ερωτηθείς αν η ΕΝΙ προτίθεται να συμμετάσχει στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Σκαρόνι απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «αυτό ισχύει νοουμένου ότι θα βρούμε κοιτάσματα».

Κληθείς να πει αν η ENI διενεργεί επί του παρόντος τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες, απάντησε καταφατικά.

Τέλος, σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα βρεθεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο ή και τα δύο, ο κ. Σκαρόνι είπε ότι «επικεντρωνόμαστε στο φυσικό αέριο, πιστεύουμε ότι πρόκειται για φυσικό αέριο, αλλά μπορεί να υπάρχει και πετρέλαιο».