11/7/13

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου για την έκρηξη στο Μαρί και την πτώση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς το 2002 11/07/2013

  1. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια ακριβώς από την ολέθρια έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, που στοίχισε τη ζωή σε δεκατρείς ηρωικούς συμπατριώτες μας, στους Ανδρέα Ιωαννίδη, Λάμπρο Λάμπρου, Κλεάνθη Κλεάνθους, Μιχάλη Ηρακλέους, Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου, Αντώνη Χαραλάμπους, Ανδρέα Παπαδόπουλο, Γιώργο Γιακουμή, Βασίλη Κρόκο, Σπύρο Ταντή, Παναγιώτη Θεοφίλου και Αδάμο Αδάμου, και ισοπέδωσε τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της χώρας μας, ένα γεγονός που προκάλεσε τον ανείπωτο συγκλονισμό όλων μας και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στη συλλογική μνήμη του λαού μας.

    Η σημερινή δεύτερη επέτειος του τραγικού συμβάντος αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της πρόσφατης ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του Κακουργιοδικείου. Σημαντική επίσης είναι και η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως τα 13 θύματα της τραγωδίας στο Μαρί ανακηρυχθούν σε ήρωες, καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «με αυταπάρνηση προσέτρεξαν στην ακέραιη επιτέλεση του καθήκοντος, για να εξασφαλίσουν τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους και προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα τους».

    Είναι χρέος της πολιτείας να αποδίδει τις δέουσες τιμές στους ηρωικούς νεκρούς της. Συναφώς, υπενθυμίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από ένα χρόνο είχε ομόφωνα ψηφίσει νόμο για τη θέσπιση ημέρας μνήμης και απόδοσης τιμής σε όσους θυσιάστηκαν και έχασαν άδικα τη ζωή τους στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011, στέλνοντας το μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία ότι η προσήλωση στην πατρίδα και το δημόσιο συμφέρον είναι το υπέρτατο αγαθό και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων συμβάντων με τόσα αδικοχαμένα θύματα και υλικές καταστροφές.
    Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ολόψυχη συμπαράσταση της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τους συγγενείς των αδικοχαμένων ανδρών της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Με θλίψη θυμούμαστε αυτές τις μέρες άλλη μια τραγωδία που έπληξε την Εθνική Φρουρά. Συμπληρώθηκαν χθες 11 χρόνια από την τραγική πτώση του ελικοπτέρου Μπελ στα Κούκλια της Πάφου, το 2002, η οποία προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξίαρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του υπασπιστή του Υποπλοίαρχου Νικόλαου Σεργίου, καθώς και των μελών του πληρώματος Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή.

    Ο αεικίνητος και πάντα επί των επάλξεων Αρχηγός Φλωράκης μετέβαινε με το μοιραίο ελικόπτερο στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, για να παρακολουθήσει από κοντά άσκηση της Εθνικής Φρουράς. Άνθρωπος των έργων, εργάστηκε αδιάλειπτα για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος υπηρετώντας την Κύπρο, που τόσο αγάπησε.

    Ο χαμός των πέντε ανδρών στο τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε αναμφίβολα μεγάλη απώλεια για την Κύπρο. Για όλους εμάς η θυσία τους στον βωμό του καθήκοντος αποτελεί οδηγό στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας.

    Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, σας καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων της φονικής έκρηξης στο Μαρί και της μοιραίας πτώσης του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς.