1/7/13

Συνεδρία Επιτροπών του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος

Την Πέμπτη, 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει στη Λευκωσία η 4η Επιτροπή Επιλογής Πράξεων του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος που χρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το εν λόγω Πρόγραμμα καλύπτει τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη και την Κύπρο και έχει ως βασικό στόχο την «ανάδειξη της περιοχής ως πόλου αειφόρου ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας». Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό €60.082.025, εκ των οποίων τα €48.065.620 (80%) προέρχονται από το ΕΤΠΑ και τα €12.016.405 (20%) από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Επιτροπή Επιλογής Πράξεων του Προγράμματος θα εγκρίνει προτάσεις συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για στρατηγικά έργα συνολικού προϋπολογισμού €8,5 εκ. που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της 5ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Προγράμματος.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αρχίσουν οι εργασίες της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος. Κύριος σκοπός της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης είναι η ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος. Tων Επιτροπών θα προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργος Γεωργίου με Συμπρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Κουκολιά.
Μετά το πέρας της Επιτροπής Παρακολούθησης θα συνέλθει η 1η Επιτροπή Προγραμματισμού του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020. Σκοπός της Επιτροπής Προγραμματισμού είναι η προετοιμασία για τον σχεδιασμό του Προγράμματος για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Στις εν λόγω Επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο όπως επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συμβουλευτικό ρόλο.