1/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας στην εκδήλωση: «Σχέδιο Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας» 01/07/2013

Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά την οποία θα παραδώσουμε τις πρώτες εγκριτικές επιστολές, της τρίτης πρόσκλησης, σε νέους και νέες που εντάσσονται στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.


Το Υπουργείο, ανταποκρινόμενο στην πολιτική της Κυβέρνησης για λήψη άμεσων μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, υιοθέτησε πρόσθετες διαδικασίες για επίσπευση αξιολόγησης των αιτήσεων και παραχώρησης στους δικαιούχους των κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την έγκαιρη υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων των νέων επιχειρηματιών.

Ως αποτέλεσμα των νέων αυτών διαδικασιών και μετά την αξιολόγηση των πρώτων 100 αιτήσεων από το σύνολο των 607 που υποβλήθηκαν, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε τις πρώτες εγκριτικές επιστολές στους νέους και νέες που εντάσσονται το Σχέδιο.

Οι υπόλοιπες αιτήσεις αναμένεται να αξιολογηθούν τους επόμενους λίγους μήνες και όσοι νέοι εντάσσονται στο Σχέδιο θα ενημερώνονται άμεσα, ενώ στο τέλος της περιόδου θα ανακοινωθούν τα συνολικά αποτελέσματα.

Όπως είναι γνωστό, το Σχέδιο Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» για την περίοδο 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 είναι €11,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων €1,8 εκατομμύρια θα διατεθούν για τις αιτήσεις της 3ης Προκήρυξης. Για τον ίδιο, όμως, σκοπό θα διατεθούν και όλες οι εξοικονομήσεις από τα συγχρηματοδοτούμενα Σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο.
Όπως θα γνωρίζετε, το Σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση μη επιστρεπτέας χορηγίας σε ποσοστό 50% πάνω στις επιλέξιμες δαπάνες, με ανώτατο ποσό τις €70 χιλιάδες για δραστηριότητες μεταποίησης και τις €50 χιλιάδες για τις άλλες δραστηριότητες, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία και το κίνητρο στους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, να αυτοεργοδοτηθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Μέσα στις πρωτόγνωρα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά σήμερα ο τόπος μας, το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας προσφέρει διέξοδο σε εκατοντάδες νέους και νέες που έχουν τη θέληση και τον δυναμισμό να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και το ταλέντο τους για να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η δημιουργία νέων βιώσιμων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε δράσεις που περιλαμβάνουν καινοτομία, υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και προσφορά ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο στη ντόπια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Κυρίες και κύριοι,

Αναμφίβολα, η εφαρμογή του Σχεδίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας την τρέχουσα περίοδο κατέδειξε ότι είναι ένα από τα πλέον πετυχημένα Σχέδια Χορηγιών, για το οποίο επιδείχθηκε τεράστιο ενδιαφέρον από νέους και νέες, και συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία εκατοντάδων νέων μικρών επιχειρήσεων και μεγάλου αριθμού θέσεων απασχόλησης.

Για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση, συμφωνόντας πλήρως με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών, θα συνεχίσει την εφαρμογή των σχετικών σχεδίων αλλά και πρόσθετων άλλων κινήτρων. Άλλωστε, όπως είναι κοινώς παραδεκτό, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά κάθε οικονομίας και το πλέον ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.


Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην εκφράσω την ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, καθώς και τον Διευθυντή και όλους τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Βιομηχανικής Ανάπτυξης που εφαρμόζει το Σχέδιο, για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τον επαγγελματισμό τους.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή και τους λειτουργούς του Γραφείου Προγραμματισμού για τη συμπαράσταση και συνεργασία, την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης των αιτήσεων και γενικά όλους όσοι συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην εφαρμογή του Σχεδίου.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους εσάς τους νέους επιχειρηματίες που έχετε ενταχθεί στο Σχέδιο και να σας ευχηθώ κάθε προσωπική και επαγγελματική πρόοδο.