2/7/13

Ο Υπουργός Άμυνας και ο Δήμαρχος Λευκωσίας επισκέφθηκαν φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Υπουργός Άμυνας και ο Δήμαρχος Λευκωσίας επισκέφθηκαν
φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί διάφορα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται επί της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Τον Υπουργό και τον Δήμαρχο συνόδευαν ο Βουλευτής του ΔΗΣΗ κ. Νίκος Νουρής, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, υπηρεσιακοί παράγοντες  του Υπουργείου Άμυνας και του Δήμου Λευκωσίας καθώς και στελέχη της Εθνικής Φρουράς.
Ο Υπουργός  σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι η επίσκεψη στα φυλάκια έδωσε την ευκαιρία μαζί με τον Δήμαρχο και τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Νουρή να εξετάσουν μια σειρά από θέματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών και των οπλιτών στην περιοχή της πράσινης γραμμής, αλλά επίσης και το πώς το κράτος μπορεί να στηρίξει ενέργειες για την αναζωογόνηση της περιοχής αυτής.
Ανέφερε ότι η στήριξη της Κυβέρνησης όσον αφορά αυτό το θέμα είναι δεδομένη και ότι έχουν αποφασίσει όπως συγκληθεί το συντομότερο δυνατό ευρεία σύσκεψη στην οποία, εκτός από το Υπουργείο Άμυνας και το Δημαρχείο της Λευκωσίας, θα λάβουν μέρος και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, η Αστυνομία Κύπρου με στόχο να εξεταστούν συγκεκριμένοι τρόποι επίλυσης κάποιων προβλημάτων.
Ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας, πρόσθεσε, έχουμε συμφωνήσει ότι τάχιστα όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούμε σε κάποιες ενέργειες, λόγω κάποιων προβλημάτων σε εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην πράσινη γραμμή, για να νιώθουν ασφάλεια και οι οπλίτες και οι πολίτες.
Ακολούθως ευχαρίστησε τον κ. Γιωρκάτζη για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπέδειξε αλλά και τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Νουρή ο οποίος, όπως είπε, είχε θέσει το εν λόγω θέμα. Καταλήγοντας ο Υπουργός χαρακτήρισε το θέμα σημαντικό και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε ενέργεια ώστε να υπάρξει και αναζωογόνηση αλλά και ανάπτυξη της περιοχής της πράσινης γραμμής.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συνάντηση και τη συζήτηση που είχαν σήμερα λέγοντας ότι ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Ευχαρίστησε, επίσης, και από δικής του πλευράς, τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ που έθεσε το θέμα και πρόσθεσε: «Η Λευκωσία όπως όλοι γνωρίζουμε υποφέρει ακόμη από τη συνεχιζόμενη κατοχή. Η πράσινη γραμμή είναι ένα καίριο σημείο. Έχει υποστεί τα πάντα. Είναι γεμάτη εγκαταλελειμμένα κτήρια ακόμη και σήμερα. Έχει υποστεί αποψίλωση και τούτο έχουμε συμφωνήσει ότι είναι στρατηγική μας να αντιστρέψουμε. Ο Δήμος Λευκωσίας δεν μπορεί να επιφορτιστεί μόνος του το οικονομικό βάρος αυτής της πολιτικής. Για αυτό έχουμε συμφωνήσει ότι σύντομα, και μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα συναντηθούμε, θα συζητήσουμε, θα καταθέσει η κάθε πλευρά τις απόψεις της ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης για να αντιστρέψουμε αυτό το περιβάλλον αποψίλωσης που παρατηρείται σήμερα στη νεκρή ζώνη και να φέρουμε πίσω ζωή στη Λευκωσία, στην εντός των τειχών πόλη».
Από πλευράς του ο κ. Νουρής είπε ότι θεωρεί ότι η Λευκωσία χρήζει της προσοχής όλων και ιδιαίτερα του κεντρικού κράτους. «Νομίζω ότι αυτό έχει εκδηλωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σήμερα με την παρουσία εδώ του Υπουργού Άμυνας» ανάφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι «από δω και στο εξής, και μετά από τη συζήτηση που έχει γίνει, ουσιαστικά θα γίνει μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ώστε αυτή η παλιά πόλη της Λευκωσίας, που είναι πραγματικά ένα πολιτιστικό στολίδι και η οποία τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει μια σημαντική και καθόλου ευκαταφρόνητη εμπορική ανάπτυξη, να βελτιωθεί και στο χώρο της πράσινης γραμμής». Σκοπός είναι, κατέληξε, να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες των Λευκωσίατων - και όχι μόνο-, της επισκεψιμότητας αλλά κυρίως και της αξιοποίησης όλων όσων η Λευκωσία μπορεί να προσφέρει, στο βαθμό βεβαίως που αυτό δεν θα διακινδυνεύει τα θέματα ασφάλειας.

2/7/2013