10/7/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Πρέσβη του Λιβάνου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη του Λιβάνου στην Κύπρο κ. Youssef Sadaka.

Καλωσορίζοντας τον Λιβάνιο Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη θλίψη και τη συμπαράστασή του για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στον Λίβανο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, κάνοντας ειδικότερη αναφορά στην επίσημη επίσκεψή του στη Βηρυτό τον Δεκέμβριο του 2012.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε την ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των προσπαθειών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία να διασφαλίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ο κ. Ομήρου στηλίτευσε την πάγια τουρκική αδιαλλαξία στην πορεία των συνομιλιών. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στη μεθοδευμένη δημογραφική αλλοίωση μέσω της έλευσης Τούρκων εποίκων.

Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την επίμονη άρνηση της χώρας αυτής να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της τα οποία, τόνισε, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν επίσης απόψεις αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.