22/7/13

Εκδήλωση μνήμης στις ΗΠΑ για τα 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή 22/07/2013

Η κυπριακή παροικία στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την 39η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τίμησε χθες τους πεσόντες με επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και στην οποία παρέστησαν οι διπλωματικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας, ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και πολλοί ομογενείς.
Το μνημόσυνο διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ για τους αγνοούμενους και μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια για την Κύπρο του στιχουργού και συνθέτη Πόλυ Κυριάκου.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Κώστας Τσέντας εξέφρασε ευχαριστίες προς όλη την ομογένεια για την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα για λευτεριά και δικαίωση και ιδιαίτερα προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος πάντα αγωνίζεται στο πλευρό της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στις επαφές που είχε η ηγεσία της κυπριακής παροικίας στην Ουάσιγκτον την περασμένη βδομάδα από τις οποίες διαφάνηκε, είπε, για πρώτη φορά κάποια θετική μετατόπιση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο φαίνεται τώρα να αναγνωρίζει ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Μιχάλης Σπινέλης τόνισε ότι η εκδήλωση αποτελεί ένδειξη τιμής και υπόσχεσης προς αυτούς που έφυγαν και αυτούς που συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, κατέληξε, μέχρι να δούμε την Κύπρο ελεύθερη.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου, είπε ότι το καλύτερο μνημόσυνο για όλους όσους θυσιάστηκαν ή εκτελέστηκαν από τις ορδές του Αττίλα, για όσους ξεριζώθηκαν ή έχουν συγγενείς και φίλους αγνοουμένους, για τους εγκλωβισμένους, είναι η συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση. Αναφερόμενος στην παρουσία του Έλληνα Πρέσβη, σημείωσε ότι αποτελεί ένδειξη της σταθερής και ανιδιοτελούς υποστήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο.

Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Γενική Πρόξενος κα Κούλα Σοφιανού η οποία, αφού αναφέρθηκε στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται για 39 χρόνια, είπε ότι αγωνιζόμαστε ώστε αυτά τα τετελεσμένα της εισβολής να μην γίνουν «faits accomplis». Εξήρε την προσφορά της ομογένειας που ενωμένη βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια και στην οποία, είπε, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ ενώ θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από αυτή.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κάλεσε του ομογενείς να συνεχίσουν τον αγώνα με υπομονή και πίστη μέχρι την τελική δικαίωση. Το σημερινό μήνυμα, είπε, είναι ότι θα αντισταθούμε και δεν θα υποταχθούμε μέχρι να έρθει η ποθητή μέρα της ελευθερίας.