27/7/13

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Φ. Φωτίου στα αποκαλυπτήρια προτομής του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Κ. Κυριάκου 27/07/2013


Να μη μεταδοθεί πριν τις 5.30 μ.μ.

Το χρέος των ζώντων έναντι των ηρωικών νεκρών που έπεσαν προασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας δεν πρέπει να τελειώνει με ένα μνημόσυνο, με μια πικρή ανάμνηση του πόνου και της δοκιμασίας των συγγενών που έμειναν πίσω για να θυμούνται τον δικό τους άνθρωπο. Είναι συλλογικό καθήκον η ανάμνηση και η αναβάπτισή μας μέσα στο νοηματικό ύδωρ της θυσίας τους, για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Να αναπτυσσόμαστε, να ευδοκιμούμε και να μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε για καλύτερες μέρες. Να ονειρευόμαστε και να προσδοκούμε μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα τους.


Σήμερα ιερό και εθνικό χρέος συνάμα μας οδήγησε στον οικισμό του Προφήτη Ηλία Συκόπετρας για να απευθύνουμε λίγα λόγια τιμής, όπως αξίζει σε έναν ήρωα και άξιο τέκνο της πατρίδας. Τον Κυριάκο Κυριάκου του Ανδρέα και της Πολύμνιας, που έπεσε θύμα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Ένα αμούστακο παλληκάρι που χάρισε στην Κύπρο μας το νεανικό σφρίγος, την αθώα ψυχή και την βουνίσια παλληκαριά του.

Τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κυριάκου, του νεαρού εθνοφρουρού που το μαύρο πρωινό της 20ής Ιουλίου 1974 υπηρετούσε στον 1ο Λόχο του 281 Τάγματος Πεζικού, ο οποίος προσκολλήθηκε στο Τάγμα που έδρευε κοντά στο Μπογάζι. Η εντολή που δόθηκε ήταν σαφής. Η εχθρική απειλή έπρεπε να αποκρουσθεί και τα παλληκάρια μας κινήθηκαν προς τη Λευκωσία για να δώσουν τον δικό τους αγώνα, τη δική τους συνεισφορά αίματος για να ποτιστεί, κατακαλόκαιρο, το διψασμένο δέντρο της λευτεριάς. Στο ύψος του τουρκοκυπριακού χωριού Επηχώ δόθηκε το σύνθημα του θανάτου. Και έμελλε ο χάροντας να πάρει νεανικές ψυχές με όνειρα και ελπίδες. Σώματα που δεν πρόλαβαν να μεστώσουν και να ωριμάσουν, μα που γνώριζαν να επιτελούν το εθνικό χρέος και να τηρούν τις επιταγές της πατρίδας.

Τα πολυβόλα του εχθρού κροτάλισαν και στον ορυμαγδό της μάχης τα παλληκάρια μας εγκατέλειψαν τα οχήματα και ανταπέδωσαν το πυρ. Προσπάθησαν να κάμψουν την αντίσταση των Τούρκων που έσπερναν το θάνατο στη στημένη ενέδρα. Εκεί έμελλε να κτυπηθεί και ο Κυριάκος. Το βόλι τον βρήκε στα πλευρά. Οι συμπολεμιστές του προσέτρεξαν σε βοήθεια και προσπάθησαν να τον μεταφέρουν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μιλούσε. Ήταν ακόμα ζωντανός και όλοι έτρεφαν ελπίδες ότι θα τα καταφέρει. Αλλά ο χάρος έστησε και πάλι άνανδρο καρτέρι. Ο λεβέντης σταυραετός άφησε την τελευταία του πνοή καθοδόν προς το νοσοκομείο και πέταξε στους ουρανούς. Τάφηκε σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χωρίς οι συγγενείς του να γνωρίζουν το ακριβές σημείο ενταφιασμού του. Τα λείψανά του εντοπίστηκαν με τη μέθοδο DNA και ενταφιάστηκαν εκ νέου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας το 2001.

Από αυτή την τελευταία του πνοή αντλούμε όλοι εμείς σήμερα δύναμη. Παίρνουμε λίγο από το σώμα και το αίμα του και αναπτερώνουμε το εθνικό μας φρόνημα. Υποσχόμαστε συνέχιση του αγώνα του, ο οποίος παραμένει αδικαίωτος για ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό.

Πέρασαν 39 ολόκληρα χρόνια από τότε. Η βάρβαρη τουρκική εισβολή άφησε ανεξίτηλες πληγές σε ανθρώπινα σώματα και ψυχές. Χιλιάδες νεκροί, αγνοούμενοι, τραυματίες, πρόσφυγες. Γονείς που αναζητούν ακόμα τα παιδιά τους, παρά τα βαθιά γηρατειά. Κάποιοι, έχοντας στην πλάτη δυσβάστακτο βάρος, όπως οι γονείς του ήρωα που τιμούμε σήμερα, δεν άντεξαν στην προσμονή του γιού τους και έφυγαν ψελλίζοντας το όνομά τους. Ορφανά που ακόμα περιμένουν την αντάμωση και άλλα, όπως ο εννέα μηνών τότε γιός του Κυριάκου, Παναγιώτης, που βρίσκεται ανάμεσα μας και τελεί μνημόσυνο τιμής, με υπερηφάνεια για τον αδικοχαμένο πατέρα και ατενίζοντας, με τα δικά του παιδιά, το μέλλον με αισιοδοξία.

Η θυσία του Κυριάκου και όλων όσοι παρέδωσαν μαχόμενοι το αθάνατο πνεύμα τους για προάσπιση της πατρώας γης παραμένει σήμερα φάρος που καθοδηγεί τα εθνικά μας βήματα και τις όποιες προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, το οποίο επισφραγίστηκε με την αποτρόπαια εισβολή του Αττίλα. Ενός εγκλήματος κατά της διεθνούς νομιμότητας, μια πυριτιδαποθήκη στα θεμέλια της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η Κυβέρνηση, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, προωθεί την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για άρση των τετελεσμένων της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Μέσα από συλλογικές προσπάθειες δηλώνουμε απερίφραστα τη βούληση μας για λύση το συντομότερο δυνατό. Λύση υπό προϋποθέσεις, έτσι που να τηρούνται οι πρόνοιες των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών που προβλέπονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Λύση βιώσιμη και λειτουργική για να διασφαλίζει το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας και να τον απαλλάσσει από ανησυχίες αλλά και τη δυσπιστία που με το πέρασμα των χρόνων αυξάνεται και επαπειλεί τον όποιο διάλογο μεταξύ των πλευρών.

Αναζητούμε τη μέθοδο εκείνη που θα πείσει την Τουρκία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις χωρίς τη δημιουργία επιπλέον έντασης στην ήδη φορτισμένη και βεβαρημένη περιοχή μας. Χωρίς τις καθημερινές απειλές που εκτοξεύονται για να πιέσουν ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εγκαταλείψει αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του που θωρακίζονται από διεθνείς συμβάσεις. Εκφράζουμε τη βούλησή μας για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας προς όφελος του λαού μας, για ανάπτυξη και προοπτική για τις επερχόμενες γενιές.

Η Τουρκία, αν πραγματικά επιθυμεί ουσιαστική λύση του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να εγκαταλείψει τις πειρατικές πρακτικές της και να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του διεθνούς δίκαιου, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή της πορεία και δίνοντας μοναδική ευκαιρία επανένωσης της πατρίδας μας.
Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας. Αυτή είναι η μόνη οδός και πορεία που μας απομένει και την οποία χάραξαν με το αίμα της θυσίας τους οι μάρτυρες και ήρωες του αγώνα μας.

Αυτή την αιμάτινη πορεία διέγραψε με τη θυσία του και ο τιμώμενος σήμερα ήρωας Κυριάκος Κυριάκου, του οποίου αποκαλύπτουμε την προτομή, Η προτομή του Κυριάκου θα αποτελεί συνεχή υπόμνηση της υποθήκης για την ακολουθητέα εθνική πορεία και θα αποτελεί πυξίδα που πάντα θα δείχνει το εθνικό μας χρέος έναντι των ηρωικών νεκρών μας.

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, αλλά και όσοι εργάστηκαν με όρεξη για την κατασκευή του μνημείου, κινούμενοι μόνο από αγνά πατριωτικά και ανθρώπινα αισθήματα, αντιλαμβάνονται ότι ήταν πράξη επιτακτικής ανάγκης. Ήταν έργο ελάχιστου φόρου τιμής αλλά και διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Αδιάψευστος μάρτυρας που αποδίδει τα δέοντα σε όσους έταξαν τη ζωή τους στο να «φυλάττουν Θερμοπύλες».

Στη σύζυγο, το γιο, τα αδέλφια, τα εγγόνια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους του Κυριάκου που βρίσκονται ανάμεσά μας εκφράζω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας. Ευχαριστώ, επίσης, θερμά όσους συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ακόμα κυττάρου μνήμης από τα δεκάδες που κοσμούν κάθε γωνιά της πολύπαθης πατρίδας μας. Μικρά καντήλια άσβεστου ήθους, αυταπάρνησης και θυσίας που χαράσσουν πορεία ευθύνης, αγώνα και ενότητας.