26/7/13

Απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το περίγραμμα μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας 26/07/2013

Η Κυβέρνηση επιθυμεί να φέρει τον εξορθολογισμό των κοινωνικών παροχών αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες του κάθε πολίτη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η καθιέρωση κράτους πρόνοιας που να παρέχει δίκτυ προστασίας στους πολίτες.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλαισιωμένος από τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, εξήγγειλε το περίγραμμα μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν το εγγυημένο επίδομα που θα δοθεί θα κυμαίνεται στο επίπεδο του ανεργιακού επιδόματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αυτά θα τα αναφέρει τη Δευτέρα η Υπουργός Εργασίας. Ως πρώτο στοιχείο, όμως, που θα ήθελα να δώσω είναι ότι το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα θα καθορίζεται με βάση κριτήρια επιστημονικά και με βάση τις Υπηρεσίες Στατιστικής, αλλά και τη βοήθεια της οποίας θα τυγχάνουμε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Συνεπώς, υπάρχει το ενδεχόμενο εκεί και όπου υπάρχουν ανάγκες να είναι πέραν και του ανεργιακού επιδόματος».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τρόικα επέδωσε ένα επικαιροποιημένο κείμενο σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο και ερωτηθείς αν οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο αυτό επιτρέπουν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής για το σύστημα πρόνοιας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έγινε σχετική συνεννόηση «και έχουμε επιτύχει να γίνει κατανοητό ότι επιθυμία μας είναι να καθιερώσουμε ένα κράτος πρόνοιας, ένα κράτος που να παρέχει κοινωνικό δίκτυ προστασίας και συνεπώς είναι απόλυτα συμβατό και με όσα οι δανειστές μας θα ήθελαν από εμάς».

Ερωτηθείς πόσο θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία αυτό το σχέδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έχουν γίνει υπολογισμοί, αλλά αν δεν ολοκληρωθεί ο διάλογος με τις διάφορες ομάδες που έχουν ανάγκη αυτό δεν θα μπορούσε να καθοριστεί επακριβώς αυτή την ώρα. Με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας εν τη ουσία θα αυτοχρηματοδοτείται το όλο Πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεισφορά του Κοινωνικού Ταμείου της ΕΕ. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει η Υπουργός Εργασίας που επεξεργάστηκε το Σχέδιο σε συνεργασία με τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών».

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και κληθείς να πει αν το επικαιροποιημένο έγγραφο της Τρόικας έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το Μνημόνιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι βρισκόμαστε στην τελική διαβούλευση με βάση την έκθεση των εκπροσώπων της Τρόικας και, συνεπώς, αυτό που συνιστώ είναι ελάχιστη υπομονή για τις επόμενες μέρες όταν θα ανακοινωθούν τα τελικά πορίσματα. Δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα, αλλά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η μέχρι στιγμής πορεία δεν είναι αρνητική».

Σε ερώτηση αν με τη στόχευση που θα γίνει το σχέδιο θα επιχορηγείται ουσιαστικά από τις πιο εύπορες τάξεις του λαού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η προσπάθεια είναι με τη στόχευση να εξοικονομηθούν επιδόματα που σήμερα δίνονται αστόχευτα, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Οι αρχικοί υπολογισμοί δεν μας εκτρέπουν από τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες που μέχρι σήμερα προβλέπονται στον προϋπολογισμό και ενδεχομένως και στον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015. Αυτό, όμως, που λέμε είναι ότι μέσα από αυτές τις δαπάνες των 2,8 δις ευρώ μπορεί να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες εκείνων που τις έχουν και όχι εκείνων που τις παίρνουν, είτε με αυθαιρεσίες είτε άκριτα, χωρίς, δηλαδή, συγκεκριμένα στοιχεία. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει εκτροπή από τα μέχρι σήμερα κόστη εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής.

Αυτό που θέλουμε σαν επανάσταση να φέρουμε είναι τον εξορθολογισμό των κοινωνικών παροχών αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες του κάθε πολίτη, είτε είναι συνταξιούχος είτε είναι πολύτεκνος είτε είναι ανάπηρος είτε είναι παιδί με ειδικές ανάγκες, έτσι ώστε να είμαστε ένα κράτος που πραγματικά να προσφέρει το δίκτυ κοινωνικής προστασίας που έχει ανάγκη ο κάθε πολίτης».

Τέλος, ερωτηθείς αν οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν εντοπίσει τις αυθαίρετες παραχωρήσεις επιδομάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αν δεν τις εντόπιζαν δεν θα προχωρούσαμε και στον ανασχεδιασμό της όλης κοινωνικής πολιτικής. Αυτό έχει γίνει. Τη Δευτέρα θα έχετε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το σχέδιο και θα δείτε πόσο πειστικό αλλά και πόσο υλοποιήσιμο είναι».