20/7/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο του επίσημου μνημόσυνου για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή 20/07/2013


Την πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που περνά ο τόπος και ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Παράκλησης για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και του επίσημου μνημόσυνου για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στον ιερό ναό Αγίας Φανερωμένης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Τιμούμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους, ή ακόμα αγνοείται η τύχη τους, για να κρατηθεί η πατρίδα μας και η Κυπριακή Δημοκρατία ζωντανή για να μπορεί να διεκδικήσει την απελευθέρωση.

Οι μέρες διδάσκουν και αυτές οι επέτειοι θα πρέπει να αξιοποιούνται ώστε να διασφαλίζεται η μεγίστη δυνατή ενότητα η οποία είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αδικίας και στην άρση της κατοχής».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι 39 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τέσσερα χρόνια με οικονομική κρίση ο λαός θέλει να γνωρίζει πού βαδίζει το κράτος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση – θέλω να το τονίσω αυτό – και είμαι βέβαιος ότι μέσα από συγκροτημένες πολιτικές και με συλλογική δράση αλλά και με τη στήριξη της κοινωνίας και των πολιτών θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Έχουμε βιώσει ανάλογα και χειρότερα στο παρελθόν και κατορθώσαμε να σταθούμε στα πόδια μας. Και τώρα θα σταθούμε στα πόδια μας».

Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην Παράκληση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ για την απελευθέρωση της Κύπρου, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και στη συνέχεια στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.