17/7/13

Μνημόσυνα για τους πεσόντες του 1974 στη Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 ετελέσθη, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Γ’ Σώματος Στρατού, στη Θεσσαλονίκη, το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου, ο οποίος τόνισε ότι «η πατρίδα μας διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, οφείλουμε όμως να σταθούμε όρθιοι και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά όλες τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας τόσο σε οικονομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Στρατηγός Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, εκπρόσωπος του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης και Βουλευτές, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974, της Μακεδονικής Κίνησης Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό και του Συνδέσμου Φιλίας «Ελλάς – Κύπρος».
Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Το απόγευμα της ίδια ημέρας ετελέσθη από την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Καλαμαριάς, τρισάγιο περί ανεύρεσης των αγνοουμένων στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου και ακολούθως πραγματοποιήθηκε συμβολική περιποίηση του «Άλσους των Αγνοουμένων», στον παρακείμενο χώρο του ναού. Ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στην πλατεία προσφυγικού ελληνισμού στην Καλαμαριά, με κύριο ομιλητή τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αντωνίου στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου συναντήσεις με τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και το Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Νικόλαο Δεβετζή.