19/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή έναρξης των Παγκύπριων Πρωταθλημάτων Κολύμβησης νέων/νεανίδων, παίδων/κορασίδων (Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013, ώρα 17.15, στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λάρνακας)


 Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή έναρξης των Παγκύπριων Πρωταθλημάτων Κολύμβησης νέων/νεανίδων, παίδων/κορασίδων
(Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013, ώρα 17.15, στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λάρνακας)




Με ιδιαίτερη χαρά, απευθύνω θερμό χαιρετισμό προς όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που βρίσκονται σήμερα εδώ για να πάρουν μέρος στους αγώνες κολύμβησης. Χαιρετίζω επίσης τους συνοδούς, γυμναστές, προπονητές καθώς και τους γονείς των συμμετασχόντων και εύχομαι σε όλους, καλή επιτυχία.

Ο αθλητισμός, ως φορέας του «όμορφου, του ωραίου και τ’ αληθινού», όπως ποιητικά απέδωσε ο Κωστής Παλαμάς τα ιδεώδη του στον Ολυμπιακό Ύμνο, αποτελεί την καλύτερη ενασχόληση για τους νέους μας, τόσο γιατί πραγματώνει το αρχαιοελληνικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί», αλλά και γιατί τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν σημαντικές και αναγκαίες δεξιότητες επικοινωνίας. Μέσα στους αθλητικούς στίβους, οι νέοι μας ασκούν το σώμα τους και ενδυναμώνουν τη ψυχή τους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται με όλες εκείνες τις αρετές και τις αξίες που τους είναι απαραίτητες για να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του στίβου της ζωής.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η νεολαία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων και απρόβλεπτων κινδύνων, η υγιής ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες προστασίας και ενίσχυσης των αντιστάσεων των νέων μας, για πρόληψη από ψυχολογικές παθήσεις και κάθε μορφή εξάρτησης.

Ο αθλητισμός συμβάλλει στην καλλιέργεια συνείδησης που εμφορείται από πανανθρώπινες αξίες. Συμβάλλει στην προώθηση της ευγενούς άμιλλας και του υγιούς ανταγωνισμού. Μέσα από τη σφυρηλάτηση του σώματος, προάγει την πνευματική ανάπτυξη, στον αντίποδα των προτύπων των σύγχρονων κοινωνιών που προβάλουν την άνευ ορίων και ηθικών αναστολών, επιδίωξη της νίκης ή της επιτυχίας, τον ατομικισμό και τον εγωκεντρισμό, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό.

Η συλλογικότητα για την επίτευξη κοινών στόχων και επιδιώξεων, η σκληρή και επίπονη προπόνηση, η κατάλληλη προετοιμασία κάθε αθλητικής δραστηριότητας, το ομαδικό πνεύμα, η αλληλοβοήθεια, η ευγενής άμιλλα, η υπευθυνότητα, η δημιουργική δράση και η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, είναι μερικές από τις αρετές που καλλιεργούνται μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες. Πρόκειται, πράγματι, για κοινωνικές δεξιότητες που αποτελούν την προϋπόθεση και το σταθερό θεμέλιο της ανθρώπινης συμβίωσης, της ενσυναίσθησης και της ατομικής επιτυχίας στη ζωή.

Η Κυβέρνηση, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση που διέρχεται ο τόπος μας, εξακολουθεί να στηρίζει, με κάθε τρόπο, όλες τις δραστηριότητες που προάγουν και αναπτύσσουν τον αθλητισμό, ως έναν από τους πυλώνες πάνω στους οποίους οι νέοι μας, διαμορφώνουν αρχές, εμπεδώνουν αξίες και καλλιεργούν το χαρακτήρα τους. Λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα, ως κοινωνία και ως λαός.

Οι σημερινοί αγώνες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για όλους εσάς, τους αθλητές και τις αθλήτριες της κολύμβησης, να γνωριστείτε καλύτερα, να αναπτύξετε φιλίες και να αναδείξετε το ταλέντο σας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη διάκριση και την επιτυχία.

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη των αγώνων και εύχομαι σε όλους σας, κάθε επιτυχία.