11/7/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με άρθρο της Βουλευτή κας Κουκουμά 11/07/2013


Σε σχέση με άρθρο της Βουλευτή Αμμοχώστου ΑΚΕΛ κας Σκεύης Κουκουμά που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου στον ημερήσιο Τύπο, αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να υποδείξει τα ακόλουθα:

Παρά το ότι η προσπάθεια μείωσης της σημασίας των αποφάσεων της Κυβέρνησης είναι κατανοητή, σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου μεταξύ κομμάτων, είναι αδύνατο να αρνηθεί οποιοσδήποτε καλόπιστα τόσο τη συμβολική σημασία της απόφασης πλήρους εξίσωσης των εκ πατρογονίας και εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων, όσο και την ουσιαστική σημασία σε ό,τι αφορά την απόκτηση προσφυγικής ταυτότητας και ίσης πρόσβασης στα εκάστοτε ισχύοντα στεγαστικά σχέδια. Η εξίσωση αυτή δεν αποφασίσθηκε από οποιαδήποτε Κυβέρνηση μετά το 1974 για λόγους που μπορεί να είναι κατανοητοί, αλλά που δεν αναιρούν ταυτόχρονα το πανθομολογουμένο μιας κραυγαλέας και προκλητικής συνάμα ανισότητας μεταξύ ομάδων εκτοπισθέντων, με κριτήριο το φύλο του εκτοπισθέντος γονέα. Η πλήρης εξίσωση αποφασίσθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση, και αυτό οφείλουν όλοι να το αναγνωρίσουν, όπως αναγνωρίζεται το θετικό πρώτο βήμα που αποφάσισε το 2012 η Κυβέρνηση Χριστόφια αναφορικά με τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες.

Η εξαίρεση από την απόφαση για εξίσωση που σχετίζεται με τα εκλογικά δικαιώματα των εκτοπισθέντων εκ μητρογονίας οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους και σαφείς παράγοντες που προβλήθηκαν και εξηγήθηκαν επανειλημμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση που βρισκόταν στην εξουσία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η συγκεκριμένη πτυχή χρειάζεται πολύ προσεκτική μελέτη και συζήτηση μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, και αυτός ο διάλογος θα προωθηθεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Είναι, δυστυχώς, αλήθεια πως η ιστορική απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης για κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ εκτοπισθέντων, με κριτήριο την καταγωγή, συνέπεσε χρονικά με οδυνηρές αποφάσεις για κατάργηση ορισμένων στεγαστικών σχεδίων που απευθύνονται σε εκτοπισθέντες. Η ευθύνη, όμως, για τη συγκυρία αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποία ανέλαβε να διαχειρισθεί την οικονομική καταστροφή που παρέδωσε η Κυβέρνηση Χριστόφια. Δυστυχώς, η κα Κουκουμά προσποιείται ότι λησμονεί πως για την υλοποίηση στεγαστικών σχεδίων απαιτούνται εθνικοί πόροι τους οποίους η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν παρέδωσε στη σημερινή Κυβέρνηση. Και η Τρόικα, στην οποία παρέδωσε την Κύπρο η προηγούμενη Κυβέρνηση, θέτει δυστυχώς όρους για τον τρόπο χρησιμοποίησης των δανεικών από τα οποία μας υποχρέωσε να εξαρτόμαστε η Κυβέρνηση Χριστόφια.

Για τον πιο πάνω λόγο, είναι, δυστυχώς, αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω μειώσεις στα κονδύλια του Προϋπολογισμού για το 2014 που θα διατεθούν για τα στεγαστικά σχέδια όλων των εκτοπισθέντων. Η ανάγκη αυτή υπήρχε άσχετα από την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ των εκ πατρογονίας και εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων. Ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών πανηγυρίζει για την υποχρέωση αυτή. Τη θεωρεί, όμως, αναπόφευκτη υπό τις περιστάσεις, που αποτελούν το απότοκο της διακυβέρνησης Χριστόφια.

Τέλος, ένα σχόλιο για τη δήθεν «νέα κουλτούρα του αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Είναι χρήσιμο να διαπιστώσει η κα Κουκουμά πως και στην περίπτωση της πρόσφατης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ακολουθήθηκε η ίδια ακριβώς πρακτική που εφαρμοζόταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση αναφορικά με την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εκτοπισθέντων σε σχέση με τροποποιήσεις των στεγαστικών σχεδίων. Για τον λόγο αυτό, ας μην αναζητούνται διαφορές που δεν υπάρχουν για να δημιουργούνται απλώς αβάσιμες εντυπώσεις μεταξύ των εκτοπισθέντων.