2/7/13

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης 02/07/2013

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος απάντησε σήμερα σε γραπτή ανακοίνωση του Επικεφαλής του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κ. Σταύρου Γερολατσίτη αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση έχει ήδη εγκαινιάσει διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου έχουν ήδη γίνει συναντήσεις και αποφασίστηκε η σύσταση Μικτής Επιτροπής Κυβέρνησης και Ένωσης Δήμων Κύπρου για την Αναδιάρθρωση και Εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Ένωση Δήμων Κύπρου όρισε ως μέλη της τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου τα οποία προέρχονται και προτάθηκαν από τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή. Το Υπουργείο Εσωτερικών όρισε από κυβερνητικής πλευράς, τα τέσσερα μέλη του. Στόχος της Μικτής Επιτροπής είναι η διεξαγωγή διαλόγου για τον καθορισμό και της ταυτότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για το τι επιδιώκουμε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί όπως εντός 10 ημερών παρουσιάσει προς την Ένωση Δήμων Κύπρου, αλλά και στα κόμματα, συγκεκριμένες προτάσεις. Ο διάλογος αυτός δεν θα είναι ατέρμων. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η τελική απόφαση εναπόκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Αναφορικά με το προσωπικό των Δήμων, ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Είναι θέμα του κάθε Δήμου ξεχωριστά, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του, από τη μια να εξεύρουν τρόπους που θα αναπτύξουν την παραγωγικότητα του προσωπικού και από την άλλη, εκεί και όπου είναι δυνατόν, να γίνουν εξοικονομήσεις».

Τέλος, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου για το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε, ο κ. Υπουργός είπε: «Αμέσως μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να κατατ