13/6/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο Παρίσι τον Πρόεδρο της TOTAL


Την πρόθεση της εταιρείας TOTAL να επιταχύνει τη διαδικασία διερεύνησης ύπαρξης υδρογονανθράκων στα δύο τεμάχια που έχει αναλάβει στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Κριστόφ ντε Μαρζιερί, ο οποίος έγινε το μεσημέρι δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για επίσκεψη εργασίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. ντε Μαρζιερί είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «για την επιθυμία της εταιρείας να αναπτύξει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο».
«Συζητήσαμε συγκεκριμένα για τα δύο τεμάχια τα οποία αναλάβαμε στην Κύπρο και για το μέλλον της κοινής μας συνεργασίας», είπε ο κ. Μαρζιερί.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «έχουμε όλες τις απαραίτητες άδειες και τώρα εναπόκειται σε μάς να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διερεύνηση (ύπαρξης υδρογονανθράκων) και να αποδείξουμε ότι υπάρχει φυσικό αέριο ή και πετρέλαιο.
Χρειαζόμαστε τη στήριξη του Προέδρου. Γνωρίζαμε ότι την έχουμε και το επιβεβαιώσαμε και σήμερα. Είπαμε στον Πρόεδρο ότι η TOTAL θα αρχίσει τώρα τις διεργασίες τάχιστα, δηλαδή τις απαραίτητες έρευνες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη γεώτρηση το συντομότερο δυνατόν».
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει και από τις δύο πλευρές έντονη επιθυμία να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν».
Ερωτηθείς πόσα θα στοιχίσει στην εταιρεία αυτή η επένδυση, ο κ. ντε Μαρζιερί απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να το πει μετά βεβαιότητας, εφόσον «όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της διερεύνησης. Αυτό που έχει σημασία είναι να αρχίσουμε τις εργασίες τώρα και να μελετήσουμε τα αποτελέσματα, η όλη διαδικασία θα μας πάρει περίπου 12 μήνες, και τότε θα πάρουμε την απόφαση αν θα προχωρήσουμε στη γεώτρηση».
Πρόσθεσε ότι «έχουν, ήδη, γίνει κάποιες ανακαλύψεις στην περιοχή, στην Κύπρο και στις γειτονικές της χώρες. Γνωρίζουμε ότι, ήδη, προχωρούν οι μελέτες. Αν βρούμε επιπρόσθετα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αυτό αποτελεί μέρος ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης που θα έχουμε με την Κύπρο και άλλους εταίρους.
Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό σήμερα είναι να μπορέσουμε να βρούμε επιπρόσθετα κοιτάσματα από αυτά που ήδη βρέθηκαν». Ο Πρόεδρος της TOTAL σημείωσε ότι το να βρεθούν επιπρόσθετα κοιτάσματα, αλλά και η μεγάλη ποσότητα που τυχόν ανευρεθεί θα αποτελέσει ένα «παγκοσμίως επιτυχές έργο».