7/6/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου






Τα ναρκωτικά στα στρατόπεδα αλλά και η στήριξη των συμπρατριωτών μας αυτές τις δύσκολες ώρες ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζήτησαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου κ. Βασίλειος στην Ιερά Μητρόπολη στο Παραλίμνι.




Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή της ελεύθερης Αμμόχωστου, όπου επισκέφτηκε διάφορα στρατόπεδα, δεν θα μπορούσε να μην έχει συνάντηση με τον Πανιερώτατο τον οποίο, όπως είπε, τον γνωρίζει πολλά χρόνια και ξέρει το έργο που επιτελεί ο ίδιος και η Μητρόπολη του αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά ο κυπριακός ελληνισμός. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πρόσθεσε, «έχουμε συζητήσει τρόπους στήριξης του έργου του εκ μέρους της Εθνικής Φρουράς» και διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη ότι σε αυτό το κοινοτικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εθνική Φρουρά θα είναι δίπλα στη Μητρόπολη και δίπλα στον ίδιο ώστε «αυτές τις δύσκολες ώρες, με το αίσθημα τις αλληλεγγύης να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις χιλιάδες των συνάνθρωπων μας που το έχουν ανάγκη». 
Κληθείς να απαντήσει για τον πώς μπορεί το Υπουργείο Άμυνας να ενισχύσει και να βοηθήσει το έργο της Μητρόπολης Κωνσταντίας, ο κ. Φωτίου απάντησε: «Με πολλούς τρόπους και έμπρακτα έχουμε δείξει πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Θέλω κατ’ αρχήν να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθνοφρουρούς μας γιατί αυτές τις δύσκολες ώρες δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και τις ευαισθησίες τους όσον αφορά τους συμπατριώτες μας που υποφέρουν».
Υπενθύμισε ότι «τα περισσεύματα των φαγητών από τα στρατόπεδα σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κωνσταντίας θα δίνονται σε αυτούς που τα χρειάζονται. Πέραν τούτου όμως, σε ό,τι άλλο χρειαστεί η Μητρόπολη και ο Πανιερώτατος σε τεχνική βοήθεια αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό για να επιτελέσει καλύτερα το έργο της η Μητρόπολη, θα το έχει και αυτό είναι διαβεβαίωση» τόνισε.
Ο Υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι ζήτησε τη βοήθεια του Πανιερώτατου και για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών που μαστίζει την Εθνική Φρουρά. Για αυτό το πολύ σοβαρό, όπως το χαρακτήρισε θέμα, είχε και την υπόσχεση και τη στήριξη του Πανιερώτατου ότι η Εκκλησία θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που είναι, όπως είπε, μεγαλύτερο σε στρατόπεδα τις ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. 

Από πλευράς του ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη σημερινή του επίσκεψη. Ανέφερε ότι με τον Υπουργό συζήτησαν για το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης λέγοντας ότι εδώ και τρία χρόνια ασκεί το έργο της αλλά τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα δυστυχώς φανερώνεται ότι είναι πιο βαθύ και πιο ευρύ το πρόβλημα των ανθρώπων που έρχονται στη Μητρόπολη για να ζητήσουν ενίσχυση και βοήθεια». 
Αναφερόμενος στο θέμα των ναρκωτικών είπε ότι πάντοτε η Εκκλησία κάνει έργο. Και πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε γιατί με τη σημερινή συνάντηση θα γίνει μια καλύτερη συνεργασία και με το Υπουργείο Άμυνας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα στα στρατόπεδα, που δεν είναι μόνο θέμα στρατεύματος, αλλά αφορά κυρίως όλους τους νέους μας που είναι εύκολη λεία για εκείνους οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν αυτή τη μάστιγα των ναρκωτικών».
Και πρόσθεσε: «Θα μελετήσουμε και εμείς τρόπους συνεργασίας και θα είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Άμυνας και προσωπικά με τον Υπουργό ώστε αυτή η συνεργασία να έχει αποτελέσματα».
Κληθείς να αναφέρει τους τρόπους συνεργασίας με το Υπουργείο Άμυνας για αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στα στρατόπεδα, ο Κωνσταντίας Βασίλειος είπε πως αυτό το μήνα θα γίνουν τα εγκαίνια ενός κέντρου στο Αυγόρου από το ΚΕΝΘΕΑ του οποίου προεδρεύει ο Μητροπολίτης Ταμασσού που ασχολείται ειδικά με το ζήτημα των ναρκωτικών.
«Η Εκκλησία πάντοτε ασχολείται με θέματα πρόληψης αλλά και για να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στήριξης, που έχουν πέσει δυστυχώς στη παγίδα των ναρκωτικών» είπε.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι εκείνο που «εμείς ως Εκκλησία μπορούμε να κάνουμε είναι οι κληρικοί μας να εγκύψουν περισσότερο, να προσεγγίσουν τους νέους γιατί ένας νέος πιο εύκολα θα προσεγγίσει ένα κληρικό για να του πει τα προβλήματα του παρά ένα οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο. Ωστόσο δεν θέλω να υποτιμήσω τους ψυχολόγους και όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα, όλοι κάνουν το έργο τους» είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι «είναι ουσιαστικά με τους κληρικούς που πρέπει να εργαστούμε. Θα δούμε κατά πόσον τη πρόταση που, όπως φαίνεται έχει εφαρμοστεί στη Λευκωσία και σε άλλες περιοχές, με την υπόδειξη ενός υπεύθυνου κληρικού, μπορούμε να την εφαρμόσουμε και εμείς ή εάν θα πρέπει να αφήσουμε μια δυνατότητα να ασχοληθούν περισσότεροι κληρικοί για την επαρχία μας ώστε να είμαστε συνεχώς παρόντες μέσα στα στρατόπεδα».

7/6/2013