19/6/13

Ορκωμοσία του νέου Προέδρου και νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου 19/06/2013

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Δημήτρη Χατζηχαμπή και του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αντώνη Λιάτσου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας στην τελετή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Σήμερα έχω την τιμή να διορίσω δύο άξια στελέχη του Δικαστικού Σώματος στο ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας μας.
Συγχαίρω τον κ. Δημήτρη Χατζηχαμπή, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, και τον κ. Αντώνη Λιάτσο, ο οποίος διορίζεται μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η χώρα μας διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και η κοινωνία έχει μεγάλες απαιτήσεις από όλους τους θεσμούς της Πολιτείας, πολύ δε περισσότερο από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Όπως υποσχέθηκα στο προεκλογικό μου πρόγραμμα, η Κυβέρνηση μου προχωρεί τάχιστα σε τομές και μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη απόδοση της δικαιοσύνης. Για τον σκοπό αυτό, είχα συνάντηση με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την οποία συζητήσαμε τα προβλήματα και ιεραρχήσαμε μαζί τις προτεραιότητες.
Στη βάση αυτής της συνεννόησης προχωρήσαμε στην ετοιμασία του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου. Το νομοσχέδιο έτυχε ήδη νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και θα προωθηθεί προς ψήφιση. Το Διοικητικό Δικαστήριο θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της εκδίκασης όλων των διοικητικών διαφορών. Σκοπός είναι να αποφορτιστεί το Ανώτατο Δικαστήριο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνει το καθήκον του ως δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Συναφής με την προτεραιότητα που δίνουμε στη γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης είναι η υλοποίηση της προεκλογικής μας υπόσχεσης για ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει πρόταση νόμου, που θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία θα είναι πλέον εφικτή η καταχώρηση υποθέσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μια καινοτόμο μεταρρύθμιση που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και να απελευθερώσουμε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα αξιοποιήσουμε σε άλλες δραστηριότητες.
Επιπρόσθετα με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση θα προωθήσει την πλήρωση των κενών θέσεων Επαρχιακών Δικαστών. Κατανοούμε την ανάγκη παγώματος στην πλήρωση κενών θέσεων στον δημόσιο τομέα, όμως η δικαιοσύνη δεν μπορεί να περιμένει.
Όπως βλέπετε, η Κυβέρνηση με έργα και όχι με λόγια αποδίδει στη δικαιοσύνη τη σημασία που της αξίζει. Σε συνεργασία και συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, και όπου χρειάζεται και με τον Δικηγορικό Σύλλογο, θα πάρουμε όσα μέτρα χρειάζονται για να καταστεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης πιο αποτελεσματική.
Σας συγχαίρω ξανά για τα νέα σας καθήκοντα και αναμένω ότι θα ανταποκριθείτε στο έπακρο στις προκλήσεις των καιρών και θα βάλετε, με την ευσυνειδησία και την εργατικότητά σας, το δικό σας λιθαράκι ή και τη σφραγίδα σας στην προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλλουμε για να βγούμε πιο δυνατοί όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση των αξιών και των θεσμών.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας αλλά και την εκτίμηση που ο ίδιος και η Κυβέρνηση τρέφουμε προς τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον αφυπηρετούντα Πέτρο Αρτέμη, που άφησε από τη μια τη σφραγίδα του μέσα από την ακεραιότητα, την ευθυκρισία και την εργατικότητα του, αλλά από την άλλη δημιουργεί και σημαντικό βάρος για τον φίλτατο νέο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου έτσι ώστε η συνέχιση αυτής της προσφοράς να είναι πάντα προς όφελος της δικαιοσύνης».
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Χατζηχαμπής είπε: «Η τιμή του διορισμού μου στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι η ύψιστη που μπορεί να γίνει σε Δικαστή και στο πρόσωπό σας ευχαριστώ την Πολιτεία για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλει και την ευθύνη που μου ανατέθηκε».
Ο κ. Χατζηχαμπής διαβεβαίωσε επίσης ότι: «Θα ενεργήσω κατά πάντα δικαστικώς με προσήλωση στη συνταγματική τάξη των πραγμάτων και στο φιλελεύθερο πνεύμα το οποίο την διέπει, και τούτο στη βάση της απαρεγκλίτως θεμελιακής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, ως τεταγμένου κριτή της νομιμότητας, αλλά και με σεβασμό προς τη συνταγματική διάσταση των άλλων δύο πολιτειακών εξουσιών, εκτελεστικής και νομοθετικής, διότι στο κράτος δικαίου, όσο σημαντική και αν είναι η διάκριση των τριών εξουσιών, τόσο σημαντική είναι και η συνεργασία τους».
Ακολούθως, πρόσθεσε: «Το Ανώτατο Δικαστήριο προσβλέπει στην αρωγή της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας όσον αφορά τα μέσα προς εκπλήρωση της αποστολής των Δικαστηρίων. Για αυτό και χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, γεγονός που αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στα δικαστηριακά από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.
Στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, η αποστολή των Δικαστηρίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αλλά και διατηρεί αναλλοίωτη τη φύση της ως θεματοφύλακας των νόμων, ανεξαρτήτως των εκάστοτε καταστάσεων.
Επιδίωξή μου, ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα είναι να συνεχίσω να μεταφέρω τη διαχρονική μου αντίληψη του σεμνού, αλλά και του σθεναρού της αποστολής του όποιου Δικαστή, ανεξαρτήτως βαθμίδος, η οποία περιέχεται στο ότι οι Δικαστές δεν είναι παρά κοινά και ταπεινά δοχεία που αξιώθηκαν για λίγο να κρατήσουν το άφθαρτο σώμα της δικαιοσύνης. Δική τους δεν είναι, λοιπόν, η αξία, αλλά το ιδανικό τους, το οποίο υπηρετούν.
Είναι γι’ αυτό, κ. Πρόεδρε, που θεωρώ ότι, ανεξαρτήτως της κρισιμότητας των ημερών της Πολιτείας, αλλά και ιδιαιτέρως ως εκ τούτης, οι Δικαστές δεν έχουν ανάγκη προνομίων, έστω και αν ο Νόμος τους τα παραχωρεί, και είναι με επίγνωση τούτου που επιθυμώ να δηλώσω ότι κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας δεν προτίθεμαι να κάνω προσωπική χρήση του προνομίου για υπηρεσιακό αυτοκίνητο το οποίο παραχωρείται στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
Από την πλευρά του ο κ. Λιάτσος είπε: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό μου για το διορισμό μου στη θέση του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αισθάνομαι ξεχωριστή συγκίνηση για την εξαιρετική αυτή τιμή που αποδίδετε σε μένα, στην οικογένεια μου, αλλά και στη μαρτυρική θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών από την οποία προέρχομαι. Τιμώ και αποχαιρετώ τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Πέτρο Αρτέμη με αισθήματα αγάπης, απέραντης εκτίμησης και ευγνωμοσύνης.
Συγχαίρω τον νέο Πρόεδρο μας κ. Δημήτρη Χατζηχαμπή καταθέτοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα μου για την καθόλα άξια διαδοχή. Συναισθάνομαι σε όλη την έκταση της την ιδιαίτερη ευθύνη με την οποία με επιφορτίζει ο διορισμός μου στη θέση Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Έχω πλήρη επίγνωση της σοβαρής και επίμοχθης αποστολής μου. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να επιτελώ το καθήκον μου με αφοσίωση, σύνεση και αμεροληψία, χωρίς φόβο, προκατάληψη και πάθος και με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο.
Είναι πάντα στη σκέψη μου ότι θα υπηρετήσω στο Ανώτατο Δικαστήριο σε καιρούς τραγικά δύσκολους για την αδικούμενη πατρίδα μας. Υπό αυτές τις συνθήκες η αποστολή του Δικαστικού Σώματος προσλαμβάνει ακόμη πιο ξεχωριστή σημασία. Οι πολίτες εναποθέτουν σε μας, ως λειτουργούς της δικαιοσύνης, τη φύλαξη και προάσπιση της αξιοπρέπειας τους. Προσβλέπουν στη δικαστική εξουσία ως ύστατο καταφύγιο αναζητώντας αποτελεσματική ασπίδα εναντίον κάθε μορφής αυθαιρεσίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.
Μας βαραίνει η υποχρέωση, απόρροια του ίδιου του δικαστικού μας όρκου, να ανταποκριθούμε στις νόμιμες αξιώσεις και στις δίκαιες προσδοκίες της κοινωνίας. Το χρέος αυτό σας υπόσχομαι ότι θα το εκπληρώσω με ευσυνειδησία στον υπέρτατο δυνατό βαθμό».
Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο τέως Πρόεδρος και μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Υπουργοί και άλλοι επίσημοι.