3/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη σε ημερίδα για την οικο-καινοτομία 03/06/2013


Πριν ακριβώς τέσσερις εβδομάδες, στην ίδια αυτή αίθουσα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα κατά την οποία παρουσιάστηκαν όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν το περιβάλλον. Πιστοί στην υπόσχεση που σας δώσαμε τότε, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ενημέρωση και βοήθεια προς όλους τους ενδιαφερόμενους με την πραγματοποίηση εξειδικευμένων πλέον ημερίδων, με αρχή τη σημερινή, που αφορά το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την οικο-καινοτομία.

Το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Εξέχοντα ρόλο στη στρατηγική αυτή έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες «Μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους πόρους» και η «Ένωση Καινοτομίας». Η πρωτοβουλία «Μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους πόρους» αναγνωρίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η οικο-καινοτομία, ενώ η «Ένωση Καινοτομίας» προβλέπει μια τολμηρή, ολοκληρωμένη και στρατηγική προσέγγιση, αξιοποιώντας και δίνοντας ώθηση σε νέους τρόπους παραγωγής.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ευημερίας και της υψηλής ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά είναι και άμεσα συνυφασμένη με την ύπαρξη μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Σε ένα κόσμο της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, η ανάπτυξη και προώθηση νέων λύσεων είναι θεμελιώδους σημασίας για να γίνουν πραγματικότητα τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσω της εξοικονόμησης δαπανών, της καινοτομίας και του διεθνούς εμπορίου.

Οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι της Ευρώπης, με επακόλουθο το αυξημένο κόστος παραγωγής, έχουν οδηγήσει σε μια αυξανόμενη ζήτηση για περιβαλλοντικές τεχνολογίες και διευκόλυναν την εμφάνιση οικοβιομηχανιών, με θετικό αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μεταποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Σε μια εποχή όπου οι υφιστάμενες και αναδυόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την παγκόσμια οικονομική κρίση, η χρηματική στήριξη που παραχωρείται στα κράτη μέλη μέσω των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος για την οικο-καινοτομία, παρέχει τη δυνατότητα λήψης κατάλληλων μέτρων πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών.

Στο τόπο μας η οικονομική κρίση είναι πολύ πιο αισθητή από τις πλείστες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μοιρολατρία και η αναπόληση άλλων εποχών, όμως, δεν εξυπηρετεί σε τίποτε. Το παρελθόν θα πρέπει να το βλέπουμε με κριτικό μάτι ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την οικο-καινοτομία που θα σας παρουσιάσουν σήμερα οι εκλεκτοί ομιλητές είναι ακόμα ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς την ορθή κατεύθυνση της διαχείρισης των οικονομικών πόρων και την παράλληλη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Η Κύπρος διαθέτει μορφωμένους νέους, γεμάτους ενέργεια και ιδέες, ως επίσης επιχειρηματίες οι οποίοι βλέπουν μπροστά. Καιρός είναι αυτά τα δύο βασικά συστατικά να σμίξουν ώστε να ανοιχθούν νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη και την επιστροφή στην ευημερία.

Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπω σήμερα την αθρόα συμμετοχή στην ημερίδα αυτή, με συμμετέχοντες άτομα από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό τομέα. Αυτό δείχνει ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο, αντί να κατασπαταλά τους περιορισμένους φυσικούς πόρους του τόπου μας, να χρησιμοποιεί τους αστείρευτους που είναι η όρεξη και η δημιουργικότητα του λαού μας.