27/5/13

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον Πρόεδρο και μέλη της Ένωσης Δήμων 27/05/2013

Ικανοποίηση από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο θέμα της Αμμοχώστου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Γαλανός είπε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της Αμμοχώστου και από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει. Έχει δοθεί ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι αυτό που θα αποδείξει αν πράγματι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, δηλαδή ότι υπάρχει βούληση για λύση του Κυπριακού. Ο τρόπος που τέθηκε το θέμα της Αμμοχώστου είναι το απαραίτητο τεστ πριν αρχίσουν οι συνομιλίες ότι η Τουρκία δεν προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά πραγματικά θέλει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

Το θέμα της Αμμοχώστου δεν θα δώσει μόνο ώθηση και θα βοηθήσει ψυχολογικά για να προχωρήσουμε σε μια σωστή λύση του Κυπριακού, αλλά θα δημιουργήσει και μεγάλο οικονομικό μομέντουμ για ολόκληρη την Κύπρο».

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία και συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γαλανός είπε: «Ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση μας με τον Πρόεδρο στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών. Επιβεβαιώθηκε η απόφαση για δημιουργία Μικτής Επιτροπής μεταξύ Κυβέρνησης και Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων για να μελετήσουμε τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφʼ όλης της ύλης. Δεν είναι θέμα συμπλεγματοποίησης, συνένωσης ή ακόμη και αριθμού Δήμων. Το βασικό είναι να λειτουργούν σωστά οι Δήμοι, να υπάρξουν σοβαρές εξοικονομήσεις, αλλά και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να βρεθούν ίδιοι πόροι και έτσι να μην εξαρτώνται από την Κυβέρνηση, αλλά και να ακολουθηθεί η ευρωπαϊκή Χάρτα όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιλάμε για μεταρρύθμιση που σημαίνει και οικονομίες και πολλή αυτοπειθαρχία από πλευράς Δήμων.

Γενικά χαιρετίζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται καθώς και τον διορισμό της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης όσον αφορά τον δημόσιο τομέα. Η Κύπρος χρειάζεται σήμερα, μετά την οικονομική καταστροφή, ένα νέο μοντέλο Δημόσιας Υπηρεσίας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει μορατόριουμ προσλήψεων στους Δήμους, ο κ. Γαλανός απάντησε: «Υπάρχει αυτό το μορατόριουμ. Είναι γενικό το μορατόριουμ, καθώς και πολλά άλλα μέτρα. Έχω αποστείλει στους Δήμους την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας με την ειδική αναφορά που γίνεται σε κάθε Δήμο και ζητώ έκθεση για να μας πουν ποια μέτρα έχουν ήδη εφαρμόσει και ποια έχουν υπόψη τους να εφαρμόσουν. Θα συνεργαστούμε στενά και με τη Γενική Ελέγκτρια για να γίνουν αυτά που πρέπει».