9/5/13

Δελτίο ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Ηλίας Μαυροκέφαλος - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 09/05/2013 10:06
1. Στις μιάμιση τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, καθώς λόγω της κακοκαιρίας η πτήση του κ. Κασουλίδη προσγειώθηκε σε γειτονικό αεροδρόμιο, όπου και καθηλώθηκε επί τρίωρο χωρίς να επιτρέπεται στους επιβάτες να αποβιβαστούν. «Υπάρχει κατανόηση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του Φθινοπώρου», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το τέλος της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα, ο κ. Κασουλίδης.

2. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επικυρώσουν και πολιτικά τη Δευτέρα τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο για την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Οπως ανέφερε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Εurogoup τη Δευτέρα το απόγευμα, θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση της πορείας του κυπριακού προγράμματος, ενώ θα ληφθεί πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των πρώτων 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχοι οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες, αφορούν την αναδιάρθρωση τραπεζών και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
3. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης υπέδειξε την Τετάρτη ότι «οι σαφείς προτεραιότητες και ο ξεκάθαρος προσανατολισμός της χώρας σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης με την αίτηση της για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αποτελούν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη που ο λαός επικύρωσε με την ετυμηγορία του». Ανέφερε ακόμη πως «η υλοποίηση τους είναι απλώς η εφαρμογή της πολιτικής συνέπειας και της ισχυρής πεποίθησης ότι ο συγκεκριμένος προσανατολισμός και οι προτεραιότητες αυτές εξυπηρετούν, μέσα στο σημερινό ανταγωνιστικό και δύσκολο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, κατά τρόπο αποτελεσματικό τα συμφέροντα και την προοπτική της χώρας».
4. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, καταθέτοντας την Τετάρτη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας, είπε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο μεγάλων τραπεζών (Κύπρου και Λαϊκή) δεν ανταποκρίθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να ελέγξουν αποτελεσματικά τις ενέργειες των διευθυντικών τους στελεχών, κάνοντας λόγο για «διαπλοκές» μελών των ΔΣ που ενδεχομένως να διαπλέκονταν είτε γιατί είχαν δάνεια είτε για άλλους τρόπους. Στην κατάθεσή του, ανέφερε επίσης ότι ήταν ο «κακός» στο Υπουργικό Συμβούλιο που έκρουε συνεχώς τον κώδωνα για περιορισμό των κρατικών δαπανών και επέμεινε ότι η καταστροφή στην κυπριακή οικονομία επήλθε από το μεγάλο άνοιγμα των δύο μεγάλων τραπεζών σε ξένες αγορές και τη φτωχή εταιρική διακυβέρνηση και όχι από το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
5. Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, διόρισε την Δρα Ελένη Βασιλειάδου στη θέση του Προέδρου της ΔΕΦΑ και τον Δρα Μιχάλη Ανδρέου στη θέση του Μέλους της ΔΕΦΑ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η  Δρ Βασιλειάδου είναι διδάκτωρ Χημικός – Μηχανολόγος και, μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως Διευθύντρια Ανάπτυξης της εταιρείας Shell International Gas Limited London, UK.
6. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον Οδηγό Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας του Δημοσίου Υπαλλήλου και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εισαγωγή του εν λόγω Οδηγού εντάσσεται στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης, ειδικότερα για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη και της εικόνας της Δημόσιας Υπηρεσίας, με σκοπό την περιγραφή, με λιτό και άμεσο τρόπο, των ευθυνών/υποχρεώσεων του δημόσιου υπαλλήλου σε οποιαδήποτε βαθμίδα της ιεραρχίας και αν βρίσκεται καθώς και της αναμενόμενης συμπεριφοράς του ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κοινό.
7. Η κατανάλωση ενέργειας στην Κύπρο το 2010 εξαρτάτο σχεδόν πλήρως από την εισαγωγή προϊόντων πετρελαίου και αυτό καθιστά τη χώρα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, μια από τις πιο ευάλωτες στην ΕΕ όσον αφορά σε θέματα ασφάλειας στην προμήθεια ενέργειας. Το έγγραφο της Κομισιόν, που αφορά έκδοση Απριλίου, με τίτλο «Η ενεργειακή εξάρτηση των κρατών μελών», αναφέρει ότι το μερίδιο του πετρελαίου στην ακαθάριστη εσωτερική κατανάλωση ενέργειας στην Κύπρο είναι το ψηλότερο στην ΕΕ, με εξαίρεση τη Μάλτα στην οποία το μερίδιο πετρελαίου ανέρχεται στο 100%.
8. Η Tρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), η οποία χειρίστηκε τις πρόσφατες διεθνείς δανειακές συμβάσεις με κράτη-μέλη της ευρωζώνης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα "αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα", αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μεσούσης της κρίσης χρέους, δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
9. Το εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση της απάτης, η οποία σχετίζεται με την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Μέντιασετ. Τρία από τα τέσσερα χρόνια παραγράφονται, αλλά ο Μπερλουσκόνι, παράλληλα, καταδικάστηκε σε πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, η οποία υπόκειται σε επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο θα παραπεμφθεί η υπόθεση.
10. Δικαίωση βρήκε από το Ειρηνοδικείο Χανίων άνεργη δανειολήπτρια, διαζευγμένη, μητέρα δύο ανήλικων τέκνων. Σύμφωνα με την απόφασή του την απάλλαξε από την καταβολή δόσεων για δύο έτη, ενώ εξαιρεί από τη ρευστοποίηση την κύρια κατοικία της και "κουρεύει" το χρέος της κατά 52%. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για άνεργη δανειολήπτρια, διαζευγμένη μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, η οποία βαρύνεται με δανειοδότηση από μία τράπεζα συνολικού ύψους 193.812,78 ευρώ (για στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό δάνειο, πιστωτική κάρτα).
(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΧΡ)