14/5/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Στέλιος Μαυρομμάτης» στο Σταυροβούνι




Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποίησε σήμερα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, επίσκεψη στο στρατόπεδο «Στέλιος Μαυρομμάτης», και έτυχε ενημέρωσης από τον Διοικητή της Διοίκησης Καταδρομών Άνχη Χρήστο Κανιό για την αποστολή της Διοίκησης και των Ειδικών Δυνάμεων.
Ακολούθως παρακολούθησε επίδειξη των δυνατοτήτων των καταδρομών με ασκήσεις στον πύργο αναρριχήσεων/ κατηχήσεων και στον στίβο μάχης.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Υπουργός Άμυνας είπε: «Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα από τα πιο επίλεκτα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων μας, τους Καταδρομείς, που όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι.  Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον Διοικητή όσο και στους Αξιωματικούς άλλα πάνω απ’ όλα αξίζουν συγχαρητήρια όλα αυτά τα παιδιά που είναι με τη δική τους θέληση που κατατάσσονται σε αυτό το όπλο που απαιτεί σκληρή και πειθαρχημένη εκπαίδευση.
Θέλω να πω ότι μέσα στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς θα γίνουν ριζοσπαστικές τομές σε όλα τα επίπεδα, τόσο στη δομή όσο και στην οργάνωση, άλλα πάνω από όλα και στους εξοπλισμούς. Θα προσπαθήσουμε και θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο στρατό για να ανταποκριθεί στην αποστολή του». 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις, στο νέο τμήμα που έχει δημιουργηθεί στους Καταδρομείς, στη Διακλαδική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων, λέγοντας ότι είναι ένα σημαντικό τμήμα που στόχος είναι, όπως είπε, «να το ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε με σύγχρονο εξοπλισμό. Έχει γίνει τέτοια πρόνοια ώστε μέσα στο 2013 να βάλουμε σε υλοποίηση αυτόν τον σχεδιασμό», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν μέσα στα πλαίσια των αλλαγών που δρομολογούνται, για πιο ευέλικτο στρατό, προνοείται και η μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό είναι μέσα στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική κρίση, τα οικονομικά δεδομένα και οι δυσκολίες που περνά ο τόπος. «Πέραν τούτου όμως η προσπάθεια είναι ότι θα υλοποιηθεί αυτή η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό θα γίνει χωρίς να επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς», ανάφερε.
Είπε επίσης ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος όσον αφορά αυτό το θέμα και σύντομα θα το εξαγγείλουμε». 
Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση του σε μόνιμη βάση είπε ότι «θα δούμε πρώτα πώς θα πάει το πιλοτικό πρόγραμμα και δεδομένου, όπως σας έχω πει, των εξελίξεων θα δούμε πώς και πότε υλοποιείται».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν γι’ αυτές τις Ειδικές Δυνάμεις θα αγοραστεί ειδικός εξοπλισμός, ο κ. Φωτίου απάντησε ότι οι Ειδικές αυτές Δυνάμεις, λόγω του ότι είναι μια νέα Διοίκηση εδώ στους Καταδρομείς απαιτεί σύγχρονο εξοπλισμό ο οποίος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Και είναι αυτό που κάνουν όλοι οι σύγχρονοι στρατοί και όλες οι σύγχρονες εξειδικευμένες ειδικές ομάδες.  Αυτό θα κάνουμε και εμείς και έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε», κατέληξε.
Ακολούθως ο Υπουργός Άμυνας συνέφαγε μαζί με τους οπλίτες στα εστιατόρια του στρατοπέδου. Αφού ευχαρίστησε τον Διοικητή και όλους τους αξιωματικούς του στρατοπέδου, ο Υπουργός, απευθυνόμενος προς τους στρατιώτες, τους συνεχάρη γιατί υπηρετούν, όπως είπε, σε ένα επίλεκτο όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μέσα από σκληρή δουλειά, μέσα από πίστη στον αγώνα που διεξάγουμε, ελπίδα και προοπτική, θα μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερες μέρες στη νέα γενιά αλλά καλύτερες μέρες για την Κύπρο μας. Ωσότου υπάρχει κατοχή και ωσότου καθημερινά δεχόμαστε απειλές από την Τουρκία και αμφισβητήσεις όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα πρέπει η Εθνική Φρουρά να αναβαθμίζεται, να εκσυγχρονίζεται και να ενισχύεται για να επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή της».
Απευθυνόμενος και πάλι προς τους εθνοφρουρούς ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «αυτή είναι η αποστολή σας» και πρόσθεσε: «Είδαμε και δηλώσεις κάποιων ξένων, βλέπουμε και παρακολουθούμε καθημερινά τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων. Θέλω να στείλω το ξεκάθαρο μήνυμα ότι: αν νομίζουν ότι θα εκμεταλλευθούν και θα αξιοποιήσουν, με τον δικό τους τρόπο, αυτή την ευκαιρία -το ότι ο τόπος βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, την οικονομική κρίση και ότι ο κυπριακός λαός περνά δύσκολες ώρες-, αν νομίζουν ότι θα μας λυγίσουν ή αν νομίζουν ότι θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα, και αν νομίζουν ότι θα δεχθούμε απαράδεκτες λύσεις στο εθνικό θέμα, νομίζω ότι ξεγελούν τους ίδιους τους εαυτούς τους».
Πρόσθεσε ότι «αυτός ο λαός απέδειξε στη μακρόχρονη ιστορία του ότι και αντιστάσεις διαθέτει και αντοχές έχει. Πάνω απ’ όλα όμως, αυτός ο περήφανος λαός έχει αξιοπρέπεια. Περάσαμε ξανά δύσκολα και θα βγούμε από την κρίση. Και αυτό το θαύμα που έγινε το 1974 με τη συμμετοχή όλων μας θα το επαναλάβουμε και σήμερα και θα δούμε καλύτερες μέρες. Ο κυπριακός λαός μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες και οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες. Αυτό που έχει σημασία είναι να παραμείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να δώσουμε τη μάχη για τον τόπο μας, για το μέλλον αυτού του τόπου, για τις νέες γενιές για εσάς τα νέα παιδιά να σας παραδώσουμε μια Κύπρο που σας αξίζει». 
Ο Υπουργός Άμυνας είπε ακόμα ότι νιώθει «περήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις αυτού του τόπου. Τα τελευταία χρόνια περάσαμε δύσκολα και μπορεί το ηθικό και των αξιωματικών και των οπλιτών να μην είναι στη καλύτερη κατάσταση, όμως νιώθω ότι μπορούμε να επιτελέσουμε ένα σημαντικό έργο και μπορούμε να ανταποκριθούμε με μεγάλη επιτυχία στην αποστολή μας».
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Διοίκησης Καταδρομών Ανχης Χρήστος Κανιός ευχαρίστησε τον Υπουργό για τα καλά του λόγια και διαβεβαίωσε πως «η Διοίκηση Καταδρομών, οι μονάδες, τα στελέχη και οι οπλίτες είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εκτελέσουν την αποστολή τους». Ο Διοικητής της Διοίκησης Καταδρομών προσέφερε στον Υπουργό Άμυνας δύο δώρα εις ένδειξη, όπως είπε, της παρουσίας του στο Στρατόπεδο. 

13/5/2013