21/5/13

Ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής για τη διαχείριση των αποβλήτων



H Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ελέγχου και Περιβάλλοντος η οποία εξέτασε την σύμβαση του κράτους με τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη Κόσιη.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Παναγιώτου τόνισε την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής για την διαχείριση των αποβλήτων η οποία δεν θα συνεχίζει μια λανθασμένη απόφαση που πάρθηκε το 2006 αλλά θα στηρίζεται στα νέα δεδομένα της αγοράς και στις νέες τεχνολογίες. Τα απορρίμματα αποτελούν φυσικούς πόρους και έχουν αξία.

Κατά την άποψη μας μια βιώσιμη πολιτική διαχείρισης αποβλήτων ξεκινά από πολιτικές μείωσης της παραγωγής τους. Η διαλογή στην πηγή και η προώθηση τοπικών προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης θεωρούμε ότι είναι η οικονομικότερη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά φιλικότερη προοπτική σε αντίθεση με την πλήρη εξάρτηση από ένα σύστημα σύμμεικτων στερεών αποβλήτων. Στόχος πρέπει να είναι να οδηγούνται στις ΟΕΔΑ μόνο τα υπολείμματα της διαδικασίας επιλογής στην πηγή. Επίσης για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που να μην ευνοούν μονοπωλιακές καταστάσεις και να σκοτώνουν των ανταγωνισμό.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος τόνισε την ανάγκη, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού του κράτους, το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων να εμπίπτει στην αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου (του Περιβάλλοντος) και όχι στην αρμοδιότητα δύο Υπουργείων ( Εσωτερικών και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) γεγονός που δυσχεραίνει τη λήψη γρήγορων και συντονισμένων αποφάσεων.

Επίσης δήλωσε την ικανοποίηση της γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος δεσμεύτηκε ότι σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα διορίσει ερευνώντα λειτουργό για το σκάνδαλο που αφορά το συμβόλαιο της μονάδα επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων στην Κόσιη.

Η δέσμευση του Υπουργού δόθηκε ως απάντηση στην αναφορά της Γενικής Ελέγκτρια ότι ουδείς τιμωρήθηκε για σκάνδαλα που διαπράχθηκαν μέχρι σήμερα.

Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος