22/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Mαρία Φιλή - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 22/05/2013 10:00

1. Σειρά επαφών θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας David Cameron, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Martin Schulz και αργότερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.

2. Πάρα πολύ κακή για τις κυπριακές τράπεζες χαρακτήρισε τη συμφωνία πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς των παραρτημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα ο τέως Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη, σημειώνοντας ότι «στη συμφωνία υπήρχαν πρόνοιες οι οποίες επέτρεπαν στην Τράπεζα Πειραιώς να διενεργήσει έλεγχο εκ των υστέρων και να απαιτήσει αποζημιώσεις για συγκεκριμένα δάνεια παρόλο, που η βάση της πώλησης έγινε με το ακραιότερο σενάριο της Pimco».
3. Χρίστος Χρίστου και Μιχαλάκης Κολακκίδης είναι τα ονόματα των δύο υποψηφίων στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Διορισμού της Τράπεζας Κύπρου για τη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα το πρωί με στόχο να αποφασιστεί και επίσημα ο τελικός αυτός κατάλογος ονομάτων προτού δοθεί στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία ως Αρχή Εξυγίανσης θα έχει και τον τελευταίο λόγο.
4. Ανασκόπηση των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο διενεργεί η αποστολή της Τρόικας κατά τη διάρκεια επαφών που έχει στην Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι επαφές γίνονται σε καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο.
5. Σε αποστολή οριοθέτησης του τι θα χρειαστεί να γίνει για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στην Κύπρο βρίσκεται ομάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία πραγματοποιεί επαφές αυτή την εβδομάδα στο νησί, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας Εμμανουέλλα Λαμπριανίδου – Μουσιούττα. Οι εμπειρογνώμονες, ακολουθώντας και την πολιτική της Κυβέρνησης θα καθοδηγήσουν πρώτα το σχεδιασμό και θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
6. Ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, κωλυσιεργία, αναβλητικότητα και εγκληματική αμέλεια καταλόγισε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποτυχία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και για τεράστια πολιτικά λάθη σε εθνικό επίπεδο.
7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ευρωβουλή την αύξηση μέχρι 95% του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης προγραμμάτων του τομέα της Συνοχής για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, με το αιτιολογικό ότι οι τρεις χώρες έχουν πληγεί από την κρίση. Η αύξηση αφορά 520 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκ. αφορούν την Κύπρο, 400 εκ. την Ελλάδα και 100 εκ. την Πορτογαλία.
8. Υπερψηφίζοντας δύο σχετικές εκθέσεις, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την αντιμετώπιση της δράσης των χωρών που αποτελούν "φορολογικούς παραδείσους", εντός και εκτός της ΕΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε έναν σαφή πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας "φορολογικός παράδεισος" και να καταρτίσουν μια κοινή μαύρη λίστα με όλους τους φορολογικούς παραδείσους.
9. Οικονομικές απώλειες άνω των 6,5 δις δολαρίων έχει προκαλέσει έως σήμερα η έξαρση της επιδημίας του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών στην Κίνα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τμήματος πτηνοτροφίας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
10. ΑΕΛ και Απόλλωνας, μετά από 26 χρόνια, συναντώνται σήμερα στις 19.00 στο Τσίρειο σε τελικό Κυπέλλου. Η ΑΕΛ και ο Απόλλωνας μετρούν από 6 κατακτήσεις Κυπέλλου, ενώ έχουν σχεδόν ίδιο αριθμό συμμετοχών σε τελικό. Ο φετινός τελικός είναι ο 15ος για την ΑΕΛ και ο 14ος για τον Απόλλωνα.
(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΚΔ/ΜΜ)