27/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27/05/2013 10:04


1. Ξεκινά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι θυγατρικές εταιρείες φυσικού αερίου της Delek Group, Delek Drilling LP και Avner LP ανακοίνωσαν χθες την έγκριση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις περίπου μήνες.

2. Η επικέντρωση της προσοχής μας αυτή την ώρα είναι στο πώς αντιμετωπίζουμε τα πολλαπλά προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της πλατείας της Έμπας, ανέφερε επίσης ότι η αντιμετώπιση του εθνικού μας προβλήματος είναι εξίσου σημαντικό θέμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη εξάλλου και σε εκδήλωση για τα 100χρονα του Γυμνασίου Πεδουλά.
3. Υπό εξέταση στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τίθεται, μεταξύ 4 και 6 Ιουνίου, η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει  τις καταδικαστικές αποφάσεις που εξέδωσε εναντίον της το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις «Κύπρος κατά Τουρκίας» και «Βαρνάβας και άλλοι κατά Τουρκίας».
4. Οι βεβιασμένες λύσεις μέσα από διαδικασίες «εξπρές» στο Κυπριακό δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να εξέλθει το συντομότερο ο κυπριακός λαός από τη δεινή οικονομική κρίση. Μιλούσε στο ετήσιο μνημόσυνο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς.
5. Στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά  η ορθή επίλυσή του, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Έμπας. Εξάλλου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος, απηύθυνε έκκληση για ενότητα και ανάληψη συλλογικής ευθύνης, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ Αλέκου Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Τουμάζου.
6. Την άποψη ότι ο αποκλεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές το Μάη του 2011 δεν έγινε λόγω της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους, αλλά από τους ίδιους τους διεθνείς επενδυτές εξαιτίας της έκθεσης της κυπριακής στην ελληνική οικονομία, εκφράζει ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Φαίδων Καλοζώης, σε ανακοίνωσή του.
7. Η κρίσιμη εθνική, οικονομική και πολιτική συγκυρία απαιτεί αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Μακαρίου που υπήρξε η εμμονή σε στόχους και αρχές, με τακτική που δεν αναιρεί τις βασικές εθνικές επιδιώξεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κατά την εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ που πραγματοποίησε χθες η Βουλή.
8. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού και κυπριακού καλλιτεχνικού στερεώματος όπως η Άννα Βίσση, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Διονύσης Σαββόπουλος θα ενώσουν σήμερα τις φωνές τους για τη μεγάλη συναυλία «Μαζί για τη Λάρνακα και το συνάνθρωπο» που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία των Φοινικούδων.
9. «Η ζωή της Αντέλ» του Γαλλο-τυνήσιου σκηνοθέτη, Αμπντελατίφ Κεσίς που πραγματεύεται ένα διακαές πάθος, ανάμεσα σε δύο νεαρές γυναίκες, κατέκτησε το σημαντικό βραβείο του Χρυσού Φοίνικά στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, και έγινε η πρώτη ταινία που μιλά ανοιχτά και χωρίς περιστροφές για την ομοφυλοφιλία.
10. Πραγματοποιείται απόψε, στις 21:00 (ώρα Κύπρου) στο εθνικό στάδιο του Λουξεμβούργου η τελετή έναρξης των 15ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, στους οποίους η Κύπρος συμμετέχει με 131 αθλητές. Το αγωνιστικό σκέλος αρχίζει το πρωί της Τρίτης, ενώ οι αγώνες θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου.
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΑΓΚ/ΜΜ