24/5/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και τον Πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων 24/05/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπρόσωπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai καθώς και τον Πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων κ. Jürgen Büchy τους οποίους συνόδευε ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Μάριος Χαννίδης.


Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με πολλή χαρά είχα σήμερα συνάντηση, εδώ στο Μέγαρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai καθώς και τον Πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων κ. Jürgen Büchy. Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω μαζί τους απόψεις σε ό,τι αφορά στο παγκόσμιο φαινόμενο του τουρισμού και ειδικότερα για τις τουριστικές προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι πεποίθηση των δυο υψηλών προσκεκλημένων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού ότι η Κύπρος διαθέτει μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος, δεδομένων των πολλών δυνατοτήτων που έχει. Η Κύπρος δεν είναι μόνο μια χώρα που διαθέτει ήλιο και θάλασσα, αλλά είναι μια χώρα που έχει ιστορία, έχει αρχαιολογικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της. Η Κύπρος μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τον αγροτουρισμό, τον οικολογικό τουρισμό και τον θρησκευτικό τουρισμό.
Συνεπώς οι προοπτικές της Κύπρου δεν είναι περιορισμένες αλλά απεριόριστες και θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου γιατί οι δυο αξιωματούχοι εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο με αφορμή την οικονομική κρίση που διερχόμαστε, δηλαδή ότι στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων θα στηρίξουν τις τουριστικές προοπτικές της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον της Βουλής στο πλαίσιο και των νομοθεσιών και κανονιστικών πράξεων που υιοθετεί κατά καιρούς και της ύπαρξης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ο οποίος αυτά τα χρόνια εργάζεται μεθοδικά για την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.
Από πλευράς του ο κ. Rifai, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία και πρόσθεσε: «Έχουμε έρθει με ξεκάθαρα μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης για την Κύπρο και για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, της κοινότητας των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας τουρισμού είμαστε εδώ με μια μεγάλη αντιπροσωπία για να συζητήσουμε με τους φίλους μας στον ΚΟΤ τα μελλοντικά σχέδια και την ετοιμότητα και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία».
Πρόσθεσε ότι σήμερα το πρωί, είχαν την τιμή και τη χαρά να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρατήρησε με πολλή χαρά την αισιόδοξη διάθεση του και την ετοιμότητα και ικανότητα του να επαναφέρει την οικονομία σε σωστή πορεία και να χρησιμοποιήσει τον τουρισμό ως μέσο για την τόνωσή της.
Πρόσθεσε επίσης ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής και ότι ο λόγος που είναι εδώ είναι για να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο, και όχι μόνο στον λαό της Κύπρου, ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων κ. Jürgen Büchy ανέφερε ότι το βασικό μήνυμά του είναι ότι η γερμανική τουριστική βιομηχανία στέκεται σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού και με την κυπριακή τουριστική βιομηχανία κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουν τους Κύπριους εταίρους τους και για να κρατήσουν, να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τη μακρόχρονη συνεργασία τους. Ανέφερε επίσης ότι οι αφίξεις Γερμανών τουριστών για τον καλοκαίρι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις, δεν έχουν μειωθεί και ότι το τουριστικό προϊόν της Κύπρου είναι ακόμα ελκυστικό. Είμαστε εδώ, ανέφερε, για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας μέσω του τουριστικού τομέα.
Τέλος, ο κ. Χαννίδης ανέφερε: «Η σημερινή παρουσία των δύο αξιωματούχων θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα διεθνώς ότι η Κύπρος ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός, ασφαλής και σταθερός τουριστικός προορισμός. Είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έχουμε πάρει από τους δυο αξιωματούχους ότι η οποιαδήποτε αρνητική εικόνα της Κύπρος μετά από την απόφαση του Eurogroup έχει αρχίσει να διαφοροποιείται προς το θετικό. Αυτό δίνει απόλυτα ενθαρρυντικά μηνύματα προς τον τουρισμό της Κύπρου. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής για τη στήριξη του Κοινοβουλίου όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού».