24/5/13

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στην ημερίδα «Η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας ως εργαλείο ανάκαμψης» 24/05/2013

Η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί εστιάζει σε μια από τις πρωταρχικές ανάγκες της χώρας μας, που αποτελεί ταυτόχρονα διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα: Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας ώστε αυτή να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Επιθυμώ να συγχαρώ όσους είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της ημερίδας αυτής.
Η Δημόσια Υπηρεσία έχει να διαδραματίσει έναν καθοριστικής σημασίας ρόλο για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Η Δημόσια Υπηρεσία διαχειρίζεται τις κρατικές δομές, εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο και υλοποιεί τις πολιτικές αποφάσεις. Η καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας θα προσφέρει ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τον ιδιωτικό τομέα, προς τον επιχειρηματικό κόσμο και προς το σύνολο των πολιτών. Θα διευκολύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, θα συνδράμει στην αναπτυξιακή δραστηριότητα και θα συνεισφέρει στην επανοικοδόμηση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του κράτους. Θέλουμε, ακριβώς, μια Δημόσια Υπηρεσία πιο ευέλικτη, λιγότερο σπάταλη, χωρίς αχρείαστη γραφειοκρατία, που να διαχειρίζεται υπεύθυνα το δημόσιο χρήμα και να εξυπηρετεί τον πολίτη στη βάση των δικαιωμάτων και των αναγκών του και όχι βάσει γνωριμιών, προσβάσεων ή της οποιασδήποτε κομματικής ταυτότητας.
Όμως για να μπορεί η Δημόσια Υπηρεσία να διαδραματίσει αποτελεσματικά τον ρόλο της πρέπει να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί και να βελτιωθεί. Πρέπει να γίνει μέρος της αλλαγής που χρειάζεται η χώρα μας για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Πρέπει να καταστεί ο βασικότερος συντελεστής της δημιουργίας ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους. Και είμαι βέβαιος ότι μαζί θα καταφέρουμε να συντελέσουμε αυτό το σημαντικό έργο. Με τις κοινές προσπάθειες όλων μας θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τους υψηλούς στόχους που θέτουμε.


Η εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας βασίζεται στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, στην αναδιάρθρωση των δομών της και στην ανταπόκριση στα νέα δεδομένα. Σε ένα σύγχρονο οργανισμό, όπως θέλουμε να είναι η Δημόσια Υπηρεσία, οι καλύτεροι πρέπει να επιβραβεύονται και να αναλαμβάνουν ευθύνες. Η δημιουργία και η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης προσωπικού είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη μέσα από τον θεσμό της εναλλαξιμότητας θα βοηθήσει καίρια στην ενίσχυση των υπηρεσιών που έχουν αυξημένο ρόλο να διαδραματίσουν. Η ένταξη στην καθημερινή λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας στοιχείων όπως ο στρατηγικός προγραμματισμός και ο καθορισμός μετρήσιμων κριτηρίων για την παραγωγικότητα του κάθε Τμήματος θα καταστήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες εστιασμένες στο αποτέλεσμα, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το παραγόμενο έργο. Η εμπέδωση ενός συστήματος αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας θα συμβάλει στη καλύτερη λειτουργία των θεσμών και θα αυξήσει την αξιοπιστία της Δημόσιας Υπηρεσίας έναντι της κοινωνίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθορίσει τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας ως κορυφαία προτεραιότητα. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Και εγώ προσωπικά, ως ο αρμόδιος Υπουργός, είμαι επίσης αποφασισμένος να προωθήσω τη διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία θέτω ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου μας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να κάνει πολλά για να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Όλοι μαζί μπορούμε να καταστήσουμε το κράτος μας καλύτερο και αποτελεσματικότερο. Στο παρελθόν, μετά από την τραγωδία του 1974, η Δημόσια Υπηρεσία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του κράτους. Η Δημόσια Υπηρεσία ήταν αυτή που ανέλαβε το τεράστιο έργο της εναρμόνισης ώστε η χώρα να κριθεί έτοιμη για την ένταξη στην ΕΕ. Αλλά και, πολύ πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, η κυπριακή Δημόσια Υπηρεσία πήρε άριστα, ανταποκρινόμενη πλήρως στο δύσκολο ρόλο που ανέλαβε.
Αυτή η Δημόσια Υπηρεσία πρέπει σήμερα να αλλάξει και να βελτιωθεί περαιτέρω. Με τη συνδρομή όλων, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.