22/5/13

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες 22/05/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz. Μετά το πέρας της συνάντησης οι κ.κ. Αναστασιάδης και Schulz προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Με τον Πρόεδρο Schulz συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο σε σχέση με την οικονομική κατάσταση. Πρέπει να εκφράσω για ακόμη μια φορά τις θερμότερες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτό που κάνει και για την υποστήριξη του η οποία είναι πολύ σημαντική αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Κύπρος. Όπως γνωρίζετε, το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο. Είναι σημαντικό ότι οι εταίροι μας έχουν αναγνωρίσει τις ειλικρινείς προσπάθειες της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλιν τον Πρόεδρο για την υποστήριξη που είχα, έχοντας υπόψη την αποφασιστικότητα του να αποδείξει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα εφαρμοστεί στην περίπτωση της Κύπρου, κάτι το οποίο δεν έγινε κατά την πρώτη και δεύτερη συνάντηση του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο».

Από πλευράς του, ο κ. Schulz δήλωσε τα ακόλουθα:

«Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση μας εδώ και η τρίτη από τότε που ο κ. Αναστασιάδης έγινε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ζούμε σε δύσκολους και ιδιαίτερους καιρούς. Η στενή συνεργασία μεταξύ των οργάνων της ΕΕ και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, και περισσότερο αναγκαία από ποτέ είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των οργάνων και των κρατών μελών και (επίσης) μεταξύ των κρατών μελών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από όλες τις διαφορετικές πολιτικές τάσεις, μου έδωσε εντολή να εκφράσω ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη μου προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη χώρα.

Εγώ ο ίδιος έχω πρόσφατα επισκεφθεί τη χώρα και είπα στον Πρόεδρο, στη συνάντηση μας, ότι ήταν ένα μάθημα για μένα όταν ήμουν στην Κύπρο για δεύτερη φορά και, όπως και στην Αθήνα και στη Λευκωσία, ένοιωσα – ως πολίτης που ζει σε μια χώρα με εύρωστη οικονομία- πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ζωή σε καιρούς κρίσης και πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς μια τέτοια κρίση. Στον αλληλοσυνδεόμενο κόσμο που ζούμε, στην κοινή μας ευρωπαϊκή αγορά, στην κοινή μας Ευρωπαϊκή Ένωση χρειαζόμαστε το πνεύμα αλληλεγγύης.

Γι’ αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι’ εγώ θα θέσουμε το ζήτημα, θα ζητήσουμε όπως όλα τα μέτρα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουμε την Κύπρο και να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε με ευρωπαϊκά μέσα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Αυτό ήταν περίπου το βασικό στοιχείο της συνάντησης μας.

Επιπρόσθετα, συζητήσαμε για την ατζέντα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που η ΕΕ έχει να διαχειριστεί βραχυπρόθεσμα».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με τον Πρόεδρο Martin Schulz είχαμε μια πάρα πολύ δημιουργική συνάντηση. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμότατα δημόσια τον Πρόεδρο και για την κατανόηση αλλά, ιδιαίτερα, για την υποστήριξη όσον αφορά την κατάσταση που επικράτησε και επικρατεί σήμερα στην Κύπρο.
Θα πρέπει να πω ότι οι προσπάθειες του Προέδρου Schulz, με βάση τα όσα έχουμε συζητήσει, είναι μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων που παρέχονται προς την Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα, βεβαίως, η προσπάθεια που θα καταβληθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η συμβολή και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξηθεί, ακριβώς όπως συμβαίνει με την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Έχουμε συζητήσει κι άλλα θέματα όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η αποφυγή ή η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αναφέρθηκα στις εκθέσεις της Moneyval και της Deloitte, επισήμανα, για άλλη μια φορά, την αδικία που υπέστη η Κύπρος μέσα από τη δυσφήμιση κατά την προ της έκθεσης περίοδο αλλά, αυτό που επισημαίνω και έχει σημασία, είναι η πλήρης στήριξη που βρίσκω από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για άλλη μια φορά θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά».

Σε ερώτηση αναφορικά με τα θέματα που θα απασχολήσουν την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. David Cameron, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Όλα όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κυπριακό πρόβλημα και τα αιτήματά μας, που θα αναπτύξω και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για μεγαλύτερη συμβολή και συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δύσκολες ώρες που περνά η Κύπρος, όπως βεβαίως το θέμα της συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα».