14/5/13

Ο Υπουργός Άμυνας παρέστη στη διεξαγωγή της άσκησης επί χάρτου «ΑΦΡΟΔΙΤΗ – 2013»



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Υπουργός Άμυνας παρέστη στη διεξαγωγή της
άσκησης επί χάρτου  «ΑΦΡΟΔΙΤΗ – 2013»


«Αντιλαμβάνεστε ότι όπως έχουμε δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη έτσι έχουμε και υποχρεώσεις και αυτές πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», είπε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα. Ο Υπουργός προσφώνησε την έναρξη της άσκησης επί χάρτου η οποία πραγματοποιείται με σκοπό τον έλεγχο και τη δοκιμή των προβλεπόμενων Σχεδίων Έρευνας και Διάσωσης και Εκτάκτου Ανάγκης, στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, που ενδέχεται να προκύψουν σε Τεχνητές Νησίδες  (Πλατφόρμες Εξόρυξης Υδρογονανθράκων), από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε συνεργασία με εκπροσώπους των εταιρειών της NOBLE ENERGY International Ltd και EDT Ltd.

«Αντιλαμβάνεστε ότι όπως έχουμε δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη έτσι έχουμε και υποχρεώσεις και αυτές πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της περιοχής και υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με το να προλαβαίνουμε οποιοδήποτε επεισόδιο μπορεί να έχουμε στην περιοχή.

Αντιλαμβάνεστε επίσης ότι σε λίγες μέρες ξεκινά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της NOBLE και αυτό είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτή η άσκηση λοιπόν ανεξάρτητα ότι είναι άσκηση επί χάρτου είναι πολύ σημαντική και έχει σαν στόχο να συντονίσει όλες τις υπηρεσίες του κράτους», είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση εκπροσωπούν σχεδόν όλα τα υπουργεία του κράτους, εφόσον εμπλέκονται πολλές για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Για αυτό, πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας, «πρέπει να υπάρξει καλός συντονισμός και πρέπει να επεξεργαστούμε διάφορα σενάρια ώστε να μπορέσουμε και να αποφύγουμε τέτοια επεισόδια αλλά και αν συμβούν τέτοια επεισόδια να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σωστά».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των εταιρειών και ιδιαίτερα της NOBLE, για τη συμμετοχή τους σε αυτή την άσκηση και που έχουν πραγματικά την κάθε καλή διάθεση, όπως είπε, να συνεργαστούν και να συντονιστούν με όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

«Απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 και οι υπηρεσίες του κράτους δηλώνουν παρούσες σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο» ανέφερε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είχαμε οποιεσδήποτε κινήσεις ή προκλήσεις από πλευράς των Τούρκων ο Υπουργός απάντησε: «Νομίζω ότι προκλήσεις και κινήσεις έχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μέσω προκλητικών δηλώσεων ή άλλων ενεργειών. Εκείνο που έχει σημασία και πρέπει να το αντιληφθούν οι πάντες είναι ότι η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με τον φυσικό πλούτο, είναι δικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Εμείς λειτουργούμε στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας.

Είναι οι Τούρκοι που δεν ακολουθούν αυτό τον δρόμο. Αυτό το μήνυμα πρέπει να πάει παντού. Εμείς αυτόν τον σχεδιασμό που ξεκινήσαμε πρέπει να τον ολοκληρώσουμε».

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει ανάφλεξη, δηλαδή τη Συρία, εγκυμονεί κινδύνους για την έναρξη της γεώτρησης και πότε ακριβώς αρχίζει η γεώτρηση, ο Υπουργός είπε ότι θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, αρχές Ιουνίου.

«Όσον αφορά τη Συρία ασφαλέστατα είναι ένα πρόβλημα», είπε. Η αστάθεια  που επικρατεί στη Συρία είναι πρόβλημα για την περιοχή γενικότερα, πρόσθεσε. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας εμποδίσει στο να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας όσον αφορά την επιβεβαιωτική γεώτρηση γι αυτό καμία αλλαγή δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς αυτούς», ανάφερε ο Υπουργός Άμυνας. 

Οι συμμετέχοντες στην άσκηση ήταν το προσωπικό του ΚΣΕΔ, εκπρόσωποι Υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών όπως του Υπουργείου Εξωτερικών, της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, του ΓΕΕΦ, της Αστυνομίας Κύπρου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από τις Ιατρικές και Νοσηλευτικές Υπηρεσίες, από το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και την Πολιτική Άμυνα. Επιπλέον στην άσκηση συμμετέχουν εκπρόσωποι και παρατηρητές από την εταιρεία NOBLE ENERGY International Ltd καθώς και εκπρόσωποι από την εταιρεία υποστήριξης EDT Ltd.

Η άσκηση διεξήχθη υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ και περιελάμβανε σενάριο που αφορά στη σύγκρουση δεξαμενόπλοιου μεταφοράς χημικών (Chemical Tanker) με 15 άτομα πλήρωμα το οποίο έπλεε πλησίον της  Πλατφόρμας ENSCO 5006. Σύμφωνα με το σενάριο, λόγω της σύγκρουσης προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, πτώση υλικών και μηχανημάτων, ο τραυματισμός 6 μελών του πληρώματος, ενώ το δεξαμενόπλοιο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Επίσης έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στο πλοίο με άμεσο κίνδυνο επέκτασής της στην Πλατφόρμα. Το δεξαμενόπλοιο, τέλος, βυθίστηκε με αποτέλεσμα την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. Οι σύνδεσμοι των αρμόδιων Υπηρεσιών κλήθηκαν να εμπλακούν άμεσα στην επιχείρηση και στη διαχείριση του συμβάντος.

14/05/2013