19/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στη γιορτή των Ανθεστηρίων 2013, στο Δήμο Γερμασόγειας, χθες 19/05/2013


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη της φετινής διήμερης γιορτής των Ανθεστηρίων που αποτελεί πλέον μόνιμο θεσμό του Δήμου Γερμασόγειας. Με τις συνεχείς προσπάθειες του Δήμου Γερμασόγειας, η γιορτή των Ανθεστηρίων έχει καθιερωθεί ως μια από τις σημαντικές γιορτές της μείζονος Λεμεσού.

Τα Ανθεστήρια κατά την αρχαιότητα ήταν η γιορτή της αναγέννησης της φύσης. Τα Ανθεστήρια, ως γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης, αναβίωσαν στην Κύπρο από τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Ο Μάιος, ο μήνας των λουλουδιών και της οργιαστικής βλάστησης, συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου. Την ίδια ώρα όμως, η γιορτή των Ανθεστηρίων υπηρετεί πολλαπλούς στόχους, ανάμεσα στους οποίους είναι η εμπλοκή των νέων σε διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, η διατήρηση της αρχαίας παράδοσης, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως επίσης και η κατανόηση του ρόλου της φύσης στη ζωή των ανθρώπων και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης.
«… οι γιορτασμοί των λουλουδιών αποτελούν παράδοση ελληνική, που εκδηλώνει ό,τι όμορφο, ό,τι ωραίο, ό,τι λεπτό και χαροποιό έχει να δείξει η ανθρώπινη ψυχή, αναφέρει μια παλιά ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής των Ανθεστηρίων που οργανώνονταν στο παλιό Γ.Σ.Ο. Γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι τόσο στη σύλληψη των ιδεών και εμπνεύσεων, όσο και στην εκτέλεση τους και την εμφάνιση τους, διαποτισμένοι από το καλλιτεχνικό αισθητήριο εκείνων που τα εμπνεύστηκαν και τα εκτέλεσαν.
Κάτω από τις ιδιαίτερες δραματικές συνθήκες που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας, οι εορτασμοί των Ανθεστηρίων έρχονται να μας θυμίσουν ότι η ζωή δεν έχει μόνο την οικονομική και κοινωνική της διάσταση. Η ανθρώπινη ζωή είναι δεμένη με την ομορφιά της φύσης, τη γη, τη βλάστηση, τα λουλούδια. Ο Δημιουργός εγκατέστησε τον άνθρωπο στον παράδεισο για να απολαμβάνει τη φύση. Κι αυτή η στροφή μας προς την ανθισμένη φύση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια νοσταλγία του παραδείσου. Μια νοσταλγία που πρέπει να εμπνέει στον δοκιμαζόμενο λαό μας την αισιοδοξία ότι η άνοιξη και η άνθηση θα ξανάρθουν στην πατρίδα μας. Αρκεί να θυμόμαστε πως και τα φυτά του τόπου μας για να ζήσουν και τα λουλούδια για να ανθίσουν χρειάζονται τον δικό μας σεβασμό και κάποτε τη δική μας καλλιέργεια και το πότισμα. Αν, επομένως, με ανάλογο τρόπο σεβαστούμε την κοινωνία μας, τους θεσμούς της δημοκρατίας μας κι αν ποτίσουμε ξανά με τον τίμιο ιδρώτα μας την οικονομία μας, τότε αυτή θα ξανανθίσει σύντομα και θα δώσει τα όμορφα λουλούδια της ανάπτυξης, της προόδου και της αυτοπεποίθησης, για την επιβίωση του Ελληνισμού σ΄ αυτόν τον τόπο.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο Γερμασόγειας για τη διοργάνωση της γιορτής των Ανθεστηρίων και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις του.