19/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στην εκδήλωση των Επιμορφωτικών Κέντρων Λεμεσού, στην Α΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού, χθες 19/05/2013

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την πανηγυρική αυτή εκδήλωση των Επιμορφωτικών Κέντρων Λεμεσού που και φέτος οργανώνεται με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων των Επιμορφωτικών Κέντρων.

Ο θεσμός των Επιμορφωτικών Κέντρων καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πριν αρκετά χρόνια, για να δώσει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες για επιμόρφωση, για βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, πέραν της βασικής μόρφωσης που προσφέρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Τα Επιμορφωτικά Κέντρα αποτελούν το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στον τόπο μας. Τα προγράμματα των Επιμορφωτικών Κέντρων εξυπηρετούν θεμελιώδεις ανάγκες των πολιτών και του τόπου γενικότερα. Δίνεται η ευκαιρία σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στη γνώση, ανεξάρτητα αν κατοικεί σε απομακρυσμένες από τις πόλεις περιοχές.
Στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας, ο ρόλος των Επιμορφωτικών Κέντρων γίνεται ολοένα και πιο αναγκαίος. Ο πολίτης με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, έχει την ευκαιρία να καταρτιστεί σε θέματα τα οποία μπορεί στη συνέχεια να τον βοηθήσουν και για επαγγελματική ενασχόληση. Αναμφίβολα όμως, με το ίδιο κόστος μπορεί απλά να ενασχοληθεί για να καλλιεργήσει τα ενδιαφέροντα του όπως χορός, μαγειρική κ. α.
Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι σε περίοδο κρίσης, τα επιμορφωτικά κέντρα δίνουν την ευκαιρία έστω και μερικής εργοδότησης σε 800 περίπου άνεργους προσοντούχους εκπαιδευτές.
Σας διαβεβαιώνω ότι το ενδιαφέρον της σημερινής Κυβέρνησης για το θεσμό αυτό είναι τεράστιο.
Για τον λόγο αυτό, η εκπαίδευση ενηλίκων βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και θα γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την ποιοτική αλλά και ποσοτική αναβάθμιση του θεσμού. Επιδίωξή μας είναι η Δια Βίου Παιδεία να γίνει μόνιμος και διαχρονικός στόχος.
Θερμά συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε.