15/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου 15/05/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στην παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Βασιλείου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε: «Κατά τη συνεδρία σε ένα πρώτο στάδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τις διάφορες επαφές και συζητήσεις που αφορούν αυτή την περίοδο το Κυπριακό.

Επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δίχως, βέβαια, σε καμιά περίπτωση να εισέρχεται σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό.

Παραμένει βασικός στόχος η λύση του Κυπριακού για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αφού βέβαια προετοιμαστεί κατάλληλα η διαδικασία που αναμένεται να αρχίσει την επόμενη περίοδο.

Το κύριο μέρος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου επικεντρώθηκε στη συζήτηση για την Οικονομία και την οικονομική κρίση. Η συζήτηση διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατέθεσαν προτάσεις και απόψεις ολοκληρωμένες που αφορούν διάφορα ζητήματα μέχρι και για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη τα οποία είναι πολύ κρίσιμα για την προοπτική της οικονομίας μας.

Μετά την όλη συζήτηση διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων κρίνει ότι η προσπάθεια για γρηγορότερη έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης και του ευρώ.

Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς αν στη συνεδρία τέθηκε το θέμα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Πρόσθεσε ότι μετά την πρώτη ενημέρωση για το Κυπριακό συζητήθηκε διεξοδικά η Οικονομία, «κατατέθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ και συζητήθηκε ενώ κατατέθηκαν και άλλες ολοκληρωμένες προτάσεις από πλευράς όλων των πολιτικών δυνάμεων και επειδή τίθετο εξ αντικειμένου το θέμα του ευρώ διαφάνηκε από την όλη συζήτηση και από τις θέσεις των κομμάτων ότι η πλειοψηφία τους πιστεύει ότι πρέπει να κινήσουμε όλες τις διαδικασίες για γρηγορότερη έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, αλλά όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ διερωτάται πώς μπορεί αυτό να γίνει εντός Μνημονίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι μια διαφωνία που έχει η Κυβέρνηση, τουλάχιστον, με αυτή τη θέση και έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει την άποψη ότι όσοι θέλουμε τη γρήγορη έξοδο από το Μνημόνιο αυτό θα γίνει με την εφαρμογή του Μνημονίου. Όσο πιο πιστή και πιο πειθαρχημένη η εφαρμογή του Μνημονίου τόσο πιο γρήγορη η έξοδος από αυτό».

Ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «ακούστηκαν πάρα πολύ σοβαρές και ουσιαστικές απόψεις, έγινε διεισδυτική ανάλυση για ορισμένα θέματα που αφορούν και την προοπτική της οικονομίας, αλλά και για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν σχέση με επενδύσεις και ανάπτυξη. Φάνηκε πολύ διακριτά ότι οι πολιτικές δυνάμεις προβληματίζονται, και εμείς, ως Κυβέρνηση, ευχαριστούμε τις πολιτικές δυνάμεις που συνεισφέρουν σε αυτό τον πολύ σοβαρό διάλογο για την Οικονομία».

Σε ερώτηση πού στρέφει η Κυβέρνηση την προσοχή της μετά και από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «στα τέλη Μαΐου θα έχουμε τις νέες προτάσεις που αφορούν θέματα οικονομίας και κυρίως ανάπτυξης. Έχουμε μια θετική ένδειξη, αφού έχουν απελευθερωθεί τα δύο δις ευρώ και το άλλο ένα δις ευρώ θα απελευθερωθεί τέλη Ιουνίου, είχαμε μια θετική ένδειξη σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της MoneyVal για το θέμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ότι μια ξένη τράπεζα που προβληματιζόταν για να φύγει τελικά παραμένει στην Κύπρο – αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία – και συνεχίζουμε με στόχο τις γρήγορες εξελίξεις, τις επενδύσεις και την πειθαρχημένη εφαρμογή του Μνημονίου.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σωστή εφαρμογή του Μνημονίου θα μας παρέχει περισσότερη πολιτική αξιοπιστία και κύρος ως χρηματο-οικονομικό κέντρο, διότι θα δίνει το πιστοποιητικό ότι είμαστε σοβαροί και ότι όντως θέλουμε το συντομότερο να βγούμε από τη δανειακή σύμβαση».

Ερωτηθείς αν στη συνεδρία συζητήθηκαν τα θέματα της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «θέλουμε (η Τράπεζα Κύπρου) να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανόρθωση του τόπου. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε και σε ό,τι αφορά την οικονομία και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή ως τόπος.

Ήταν θετικό το κλίμα στη συνεδρία, διότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει διαφωνία με τον χώρο του ΑΚΕΛ και ενδεχομένως τους Οικολόγους για το ευρώ και την Ευρωζώνη, αλλά αυτή είναι μια διαφωνία που καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό. Η πλειοψηφούσα, επικρατούσα άποψη είναι ότι η μεγάλη μάχη για τη γρήγορη έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα γίνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».