14/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων 14/05/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «σήμερα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είχα μαζί του συνάντηση ως Πρόεδρος της Βουλής κατά την οποία με ενημέρωσε τόσο για τις ζυμώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της οικονομίας από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Επίσης, με ενημέρωσε για όλες τις επαφές, συναντήσεις που είχε με πολιτειακούς, θεσμικούς παράγοντες διαφόρων χωρών, για την επίσκεψή του στο Ισραήλ, για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ και στην έδρα του ΟΗΕ.

Ηταν μια συνάντηση θεσμική και η οποία θα θεσμοθετηθεί, όπως μου έχει αναφέρει, για να είναι ενήμερος ο Πρόεδρος της Βουλής - ο οποίος αντικαθιστά, δυνάμει του Συντάγματος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - για όλα τα σημαντικά θέματα που θα πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να γνωρίζει για να μπορεί να τα χειρίζεται εάν και εφόσον χρειαστεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να εντατικοποιούνται οι διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών και ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα που έχει λάβει από τον Πρόεδρο για το θέμα αυτό, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η εικόνα είναι αυτή που έχει κατ’ επανάληψη διαμορφωθεί από δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει ότι, δηλαδή, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν τίθεται θέμα επανέναρξης οποιωνδήποτε διαδικασιών για λύση του Κυπριακού, λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι προέχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και, συνεπώς, πριν από το Φθινόπωρο δεν προβλέπεται οποιαδήποτε εξέλιξη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι γίνεται λόγος αυτές τις μέρες για το θέμα της βάσης των συνομιλιών, ο κ. Ομήρου είπε ότι «όλα αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν και το Εθνικό Συμβούλιο κάποια στιγμή, δεν γνωρίζω πότε. Αντιλαμβάνομαι θα υπάρξει ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό και, ασφαλώς, η κάθε πολιτική πλευρά έχει τις απόψεις της και όταν έρθει η ώρα θα τις διατυπώσουμε».

Ερωτηθείς αν κατά την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ για την Οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «την ατζέντα την καθορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όλοι θα έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις γύρω από τα θέματα της οικονομίας.

Εκείνο που προέχει αυτή την ώρα είναι προφανώς η στοιχειώδης σταθεροποίηση των οικονομικών δεδομένων, η εξομάλυνση, και πάλι στοιχειωδώς, των οικονομικών προοπτικών, η εξομάλυνση του τραπεζικού τομέα -και εδώ το κέντρο βάρος είναι φυσικό ότι πέφτει στην Τράπεζα Κύπρου- δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, θα πρέπει να λειτουργήσει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να υπάρξει Εκτελεστικός Διευθυντής, για να μπορέσει (η τράπεζα), ως η βασική ατμομηχανή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Όμως, ανάπτυξη χωρίς δυνατότητες δανειοδότησης δεν μπορεί να υπάρξει».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον διαβεβαίωσε για τη βούληση να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου, σημειώνοντας ότι «βεβαίως πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «επί έξι μήνες η Κύπρος δέχθηκε μια ανηλεή επίθεση από ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ και από ευρωπαϊκούς παράγοντες, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή συκοφαντικές, δυσφημιστικές κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για φορολογικό παράδεισο.

Είναι προφανές και από τη χθεσινή συνεδρία στο Eurogroup και από την έκθεση που κατατέθηκε – παρόλο που φαίνεται να έγινε μια προσπάθεια να τηρηθούν κάποια προσχήματα» μετά τις «επιθέσεις που είχαν διατυπωθεί τους τελευταίους έξι μήνες – ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και ότι πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου κατά του χρηματο-οικονομικού εγκλήματος.

Είναι, επίσης, προφανές ότι απεδείχθησαν πράγματι συκοφαντικές και πράγματι δυσφημιστικές και άδικες οι κατηγορίες. Βεβαίως δεν είναι ανεξήγητο, είναι απολύτως σαφές ότι όλες αυτές οι επιθέσεις έγιναν με έναν και μοναδικό στόχο: να καταστραφεί τελικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Και αυτό έγινε με το κούρεμα και όλη αυτή η επίθεση που προηγήθηκε στόχευε να δικαιολογήσει αυτά που έγιναν στο Eurogroup στις 15 και στις 25 Μαρτίου. Έχουν το θάρρος κάποιοι να απολογηθούν; Θα αναμένουμε».