9/5/13

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής προς αξιωματούχους της ΕΕ με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης 09/05/2013


Με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, απέστειλε σχετικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz, και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Enda Kenny.

Αναφερόμενος στη σημασία της ημέρας, ο κ. Ομήρου έκανε στο μήνυμα του ιδιαίτερη μνεία στο όραμα των πρωτεργατών της ενωμένης Ευρώπης για μια ένωση κρατών που δεν θα περιοριζόταν μόνο σε οικονομικά οφέλη, αλλά θα στηριζόταν σε μια σειρά θεμελιώδεις αρχές και αξίες, οι οποίες θα διασφάλιζαν την ευημερία και πρόοδο των πολιτών. Οι συνέπειες, όμως, της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Ομήρου, δεν απειλούν μόνο την ευρωζώνη, αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και, σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθίσταται πολύ σημαντικός.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα ένα πλήθος προκλήσεων πρωτοφανούς μεγέθους που έχουν προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται δεν προωθούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, άλλα έχουν γίνει συνώνυμες με τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι η πρόσφατη καταστροφική απόφαση του Eurogroup και η έλλειψη αλληλεγγύης που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου, έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην αμφισβήτηση των ίδιων των θεμελιωδών αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Απηύθυνε δε έκκληση στους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ώστε να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις αξίες εκείνες που ο Robert Schuman και οι άλλοι αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος προσδιόρισαν ως θεμελιώδους σημασίας για την ευημερία των λαών της Ευρώπης.
Το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και είναι καιρός να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις, συνέχισε στο μήνυμά του ο κ. Ομήρου. Η ΕΕ πρέπει να αγωνιστεί σθεναρά, ώστε η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ισότητα και η δικαιοσύνη, μαζί με την κοινωνική συνοχή και τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής για όλους, να αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα βασίζονται όλες οι πολιτικές και αποφάσεις της Ένωσης, ώστε αυτές να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη νομιμότητα και δημοκρατικότητα, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.