2/4/13

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των μελών της Ερ. Επιτροπής

Τη διαβεβαίωση ότι θα εκπληρώσουν πιστά και αμερόληπτα τα καθήκοντά τους στα πλαίσια των εργασιών της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, έδωσαν το πρωί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής και τα μέλη της, Γιαννάκης Κωνσταντινίδης και Παναγιώτης Καλλής.


Η τελετή διαβεβαίωσης πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη.

Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο διορισμός και η ανάληψη των καθηκόντων των μελών της Επιτροπής δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο που οφείλει το κράτος προς τους πολίτες.

Ζήτησε η Επιτροπή να εξετάσει με «αυξημένη αυστηρότητα» τα όσα του αποδίδονται τελευταία, άμεσα ή έμμεσα, και να μην περιοριστεί μόνο στους εξ αγχιστείας συγγενείς του, αλλά να επεκταθεί και στις συναλλαγές του δικηγορικού γραφείου στο οποίο ήταν συνεταίρος μέχρι πρόσφατα.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας και του λαού είναι το αποτέλεσμα μιας συνέργειας παραγόντων που, όπως ανέφερε, οφείλονται σε εξωγενείς αλλά και εσωγενείς παράγοντες.

«Μια σειρά πράξεων η παραλείψεων προσώπων, εντεταλμένων στη διαχείριση της οικονομίας ή του τραπεζικού συστήματος, οδήγησαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας τη χώρα αλλά και στη διάλυση μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών και στην απώλεια δισεκατομμυρίων από την απομείωση των καταθέσεων» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι τις συνέπειες καλούνται να επωμιστούν αθώοι συμπολίτες μας, οι οποίοι δικαίως αξιούν την τιμωρία των οποίων υπευθύνων. Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θεωρούμε πως δεν θα είμαστε εξίσου υπεύθυνοι αν δεν ανταποκρινόμαστε στην απαίτηση των συμπολιτών μας για απονομή δικαιοσύνης».

Αναφέρθηκε εξάλλου στην ευρύτητα των όρων εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, αλλά και στην επιλογή των προσωπικοτήτων που, όπως είπε, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αμφισβητήσει το κύρος, την ευρυμάθεια, την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται και ο ίδιος υπό κρίση, και παρακάλεσε τα μέλη της Επιτροπής «όπως κατά προτεραιότητα εξετάσετε με αυξημένη αυστηρότητα τα όσα, αμέσως ή εμμέσως, μου αποδίδονται».

Τους ζήτησε να μην περιοριστούν στους εξ αγχιστείας συγγενείς του «αλλά επεκτείνετε την έρευνας σας και στις συναλλαγές του δικηγορικού γραφείου, του οποίου μέχρι πρότινος ήμουν συνέταιρος».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε τον πατριωτισμό των μελών της Επιτροπής, δημοσιοποιώντας παράλληλα ότι ζήτησαν να επιτελέσουν το έργο τους αμισθί, ως υπηρεσία στην πατρίδα.

Τους παρακάλεσε επίσης οσάκις εντοπίζουν ότι ενδεχόμενα διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, να αποστέλλουν τα σχετικά σημειώματα προς το Γενικό Εισαγγελέα, ώστε πέρα από τις πολιτικές και αστικές ευθύνες, να αναλάβει ο Γενικός Εισαγγελέας την απόδοση και τυχόν ποινικών ευθυνών.

Ο κ. Πικής ανέφερε, εκ μέρους του συνόλου της Ερευνητικής Επιτροπής, ότι θα επιτελέσουν το καθήκον τους στο ακέραιο, κάτι που - όπως είπε - αποτελεί οφειλή προς πάντες.
ΚΥΠΕ
Πρ