26/4/13

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος



 
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κουγιάλης, εκπροσώπησε την Κύπρο στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο στις 21-23 Απριλίου 2013 και συμμετείχε στις συζητήσεις αναφορικά με την πράσινη οικονομία, τον ατμοσφαιρικό αέρα και την κλιματική αλλαγή.


Σε συζήτηση με θέμα την προώθηση των πράσινων προϊόντων και την ευρωπαϊκή εμβληματική πρωτοβουλία για την αποδοτικότητα των πόρων, ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε τη σημασία παροχής τεχνολογικής και οικονομικής υποστήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Ο Υπουργός χαιρέτισε την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα μέσω της αναθεώρησης σχετικής ευρωπαϊκής στρατηγικής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές συνθήκες – γεωγραφικές, κλιματικές και άλλες – που  αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη. Μίλησε δε για το παράδειγμα της Κύπρου και τις ιδιαιτερότητες που αφορούν στην παρουσία και την υπέρβαση ορίων σε συγκεκριμένους ρύπους (αιωρούμενα σωματίδια, τροποσφαιρικό όζον) λόγω φωτοχημικών αντιδράσεων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για φαινόμενα που πρέπει να συνυπολογιστούν κατά τον καθορισμό των διαφόρων ευρωπαϊκών στόχων.

Σχολιάζοντας τη συμβουλευτική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τις επερχόμενες διεθνείς διαπραγματεύσεις για την συμφωνία μιας ευρείας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι σημαντικά συστατικά για τη σύναψη παγκόσμιας συμφωνίας το 2015 είναι η συμμετοχή όλων των μεγάλων οικονομιών και τομέων, η κοινή ευθύνη, συνοδευόμενη από καθορισμό δίκαιων ατομικών σημείων αφετηρίας, η διεξαγωγή πολυμερών επαφών με τους διεθνείς εταίρους μας, καθώς και η προώθηση περιφερειακών πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν σε συλλογικές προσπάθειες.

Ο κ. Κουγιάλης συμμετείχε, επίσης, σε κοινό γεύμα Υπουργών Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας όπου διατυπώθηκαν οι θέσεις της Κύπρου για το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα διέπει τις πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια το 2030. Η Κύπρος υποστήριξε ότι κατά τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη και ο  επιχειρηματικός τομέας στη συγκέντρωση κεφαλαίων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και στα διαφορετικά επίπεδα δέσμευσης και φιλοδοξίας των διεθνών εταίρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

------------------------------------------