28/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ 'ΔΕΚΑ

ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 28/04/2013 09:59

1. Για να μπορέσουμε να αναταποκριθούμε στις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζουμε, «χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής ζωής αλλά και δημιουργικότητα από πλευράς Κυβέρνησης, με τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

2. Σε αυστηρό διάβημα προέβη η Κυβέρνηση σε σχέση με τη συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών στα κατεχόμενα. Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αποκλείονται ενέργειες ενδεχόμενης εξίσωσης θεσμών του νομίμου κράτους με εκπροσώπους της παράνομης αποσχιστικής οντότητας.
3. Διήμερη επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Ελβετός, Αντρέας Γκρος ο οποίος φθάνει απόψε.
4. Σε ένα καλό καθορισμένο σχέδιο της Γερμανίας θεωρείται η προσπάθεια για καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ανάπτυξης των υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο με προσπάθεια εκδίωξη τους, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Pravda.ru. το οποίο αναφέρει ότι "μετά από τα γεγονότα στην Κύπρο, οι Ευρωπαίοι θα μεταφέρουν χρήματα σε Γερμανικές τράπεζες".
5. Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ πηγαίνουν "υπερβολικά μακριά" στην πολιτική της λιτότητας, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L` Echo."Οσον αφορά το εθνικό επίπεδο, έχουμε δεσμευτεί σε μια υπερβολική πολιτική λιτότητας. Το επιχείρημα ότι με τη μείωση των δημοσίων προϋπολογισμών επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι προφανώς λανθασμένη", δηλώνει τη στιγμή που οργιάζει η συζήτηση ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάκαμψη μεσούσης της ύφεσης και μεγάλης ανεργίας στην Ευρώπη.
6. Οι Γιώργος Γεωργίου, Στέλλα Κυριακίδου και ο Σωτήρης Σαμψών είναι οι τρεις νέοι αντιπρόεδροι του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι το κόμμα ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εκλογής της Ανωτάτης Ηγεσίας της Παράταξης με την διεξαγωγή της 6ης Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης.
7. Ο Ταμερλάνος Τσαρνάεφ, ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέλφια που θεωρούνται ύποπτοι για τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, κατά τη διάρκεια του περίφημου μαραθωνίου της πόλης, μίλησε με τη μητέρα του για "τζιχάντ", κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος το 2011, το οποίο καταγράφηκε κρυφά από Ρώσους αξιωματούχους, μετέδωσε το αμερικανικό CBS News. Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έμαθαν για το τηλεφώνημα μεταξύ του νεαρού Ταμερλάνου και της μητέρας του, κατά τις τελευταίες ημέρες, μετέδωσε το CBS, χωρίς να παρέχει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
8. Πανέτοιμες είναι οι όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις για την περίοδο του Πάσχα, με στόχο την πρόληψη των τροχαίων και την αποτροπή της χρήσης κροτίδων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως «οι διαταγές και τα σχέδια επιχειρήσεων είναι έτοιμα  και στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατό περισσότερο αποτελεσματικοί», προσθέτοντας ότι η εκστρατεία για διαφώτιση του κοινού γύρω από τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κροτίδων και οι έρευνες για εντοπισμό και κατάσχεση τους, θα εντατικοποιηθεί.
9. Επεισόδια σημειώθηκαν χθες κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα των ομάδων ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ στο στάδιο ΓΣΠ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πριν την έναρξη του αγώνα κάποιοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ σταμάτησαν στον κυκλικό κόμβο του ΓΣΠ κι έριξαν φωτοβολίδες με αποτέλεσμα να ανάψει φωτιά σε ξηρά βλάστηση. Η φωτιά κατασβήστηκε από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ένα πρόσωπο που ανακρίθηκε για το επεισόδιο, αφέθηκε ελεύθερο. Στην συνέχεια οπαδοί του ΑΠΟΕΛ άνοιξαν αποθήκες του ΓΣΠ κι έπιασαν κεραμικά, πλαστικές καρέκλες τα οποία έριξαν εναντίον των αστυνομικών. Υπήρξαν 4 ελαφρά τραυματίες, μέλη της Αστυνομίας και προκλήθηκαν ζημιές σε εγκαταστάσεις του ΓΣΠ.
10. Ομόνοια - Ανόρθωση, Εθνικός – Ολυμπιακός, και  Αλκή – Νέα Σαλαμίνα, αναμετρώνται σήμερα στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Χθες,  νίκη που την ανεβάζει την τρίτη θέση της βαθμολογίας πέτυχε η ΑΕΚ επί του ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ με 1-0, εν ώ με νίκες της ΑΕΛ και του Απόλλωνα συνεχίστηκε χθες η δράση στο δεύτερο όμιλο του Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας. Στο Τσίρειο Στάδιο η ΑΕΛ νίκησε τη Δόξα Κατωκοπιάς με 3-0 και είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα γκολ σημειώθηκαν στην επανάληψη.
Στο Παραλίμνι ο Απόλλωνας νίκησε με 1-0 την ΕΝ Παραλιμνίου.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΡ)