23/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 23/04/2013 10:01

1. Την παραίτηση του υπέβαλε χθες ο Πρόεδρος της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία Παναγιώτης Καλλής. Οι λόγοι της παραίτησης παρατίθενται σε επιστολή του κ. Καλλή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Τη θέση του κ. Καλλή αναμένεται να πάρει η τέως Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου.

2. Η Κύπρος αντιμετωπίστηκε από τους εταίρους της ως πειραματόζωο για να εφαρμοστεί η θεωρία του κουρέματος των καταθέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κατήγγειλε έλλειψη αλληλεγγύης από τους εταίρους έναντι της Κύπρου. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι τα επιλεγμένα μέτρα της ΕΕ για την Κύπρο υπονομεύουν ουσιαστικά την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του νησιού.
3. Την πιθανότητα να υπάρξει δανειοδοτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μελετήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα, σημείωσε την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο. Ο κ. Σουλτς, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια περιπάτου του στη Λεωφόρο Μακαρίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πρωτεύουσας 4. Με τις ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, η αυστριακή Βουλή ενέκρινε χθες το απόγευμα τη συμμετοχή της Αυστρίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ενώ το καταψήφισαν τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα δύο ακροδεξιά εθνικιστικά, Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, όπως επίσης το Κόμμα των Πρασίνων και το νεοσυσταθέν "Ομάδα Στρόναχ" του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.
5. Ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους λιτότητας θα συζητηθεί κατά τις σημερινές εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, στη Λευκωσία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. 6. Αύξηση του αριθμού των τουριστών που θα επισκεφθούν την Κύπρο το 2013 προβλέπει ο ΚΟΤ σύμφωνα με τις ενδείξεις και ενισχυτικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι ήδη, αεροπορική εταιρεία, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Μάριος Χαννίδης, έχει αυξήσει κατά 14 χιλιάδες τους επιβάτες προς την Κύπρο από τη Βρετανία για την καλοκαιρινή περίοδο. Ο κ. Χαννίδης είπε επίσης πως μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ανατεθεί σε συγκεκριμένο Οίκο η επικαιροποίηση της μελέτης για τη δημιουργία καζίνο.
             
7. Τη στήριξη των κομμάτων της Βουλής ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χαράλαμπος Τσουρής, ενημερώνοντας σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2013 και δηλώνοντας πως το λογιστικό πλεόνασμα των 37 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι σαφώς μειωμένο φέτος, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση των εργασιών της ΑΗΚ.
8. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από κατάστημα όπλων στην πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ένα κορίτσι 14 ετών.
             
9. Τη διαπίστωση ότι υπάρχει αισθητή βελτίωση τα τελευταία χρόνια στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), έκανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος. Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζήτησε χθες τον Προϋπολογισμό του ΚΥΠΕ για το 2013, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, είναι μειωμένος σχεδόν κατά 20% σε σχέση με το 2012. 10. Διεξάγεται απόψε στη Γερμανία ο πρώτος ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Μπαρτσελόνας. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 21.45.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)