24/4/13

Ο Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την πρόσβαση των νέων σε θεμελιώδη δικαιώματα και τις προκλήσεις στον εκπαιδευτικό τομέα

Ο Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της πρόσβασης των νέων σε θεμελιώδη δικαιώματα και των προκλήσεων που παρουσιάζονται συναφώς στον εκπαιδευτικό τομέα, τόνισε πως, μεσούσης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η Ευρώπη δεν πρέπει να θυσιάσει τη νεότερη γενιά
συνεπεία των δυσβάστακτων μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, υπογράμμισε, ώστε οι νέοι μας να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυτές προκλήσεις. Προέταξε την ανάγκη μετασχηματισμού της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης σε χώρο ανάπτυξης, αλληλεγγύης και ευκαιριών αξιοπρεπούς απασχόλησης. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας δεν μπορεί να υπονομευθεί για λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας ή οικονομικών συμφερόντων, συμπλήρωσε ο κ. Λουκαΐδης.

Η απογοήτευση των νέων σε σχέση με την πολιτική, τη δημοκρατική διαδικασία και τον τρόπο αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας, καίριων κοινωνικών προβλημάτων, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, ολοένα και αυξάνεται, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, ιδιαίτερα τώρα που το κυρίαρχο μήνυμα από την Ευρώπη είναι αυτό της λιτότητας, θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ακροδεξιάς ιδεολογίας, η οποία παρουσιάζεται να κερδίζει έδαφος. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να μπορέσει να συνδράμει πιο αποτελεσματικά στην εμπέδωση της ανεκτικότητας και στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Λουκαΐδης υποστήριξε, επίσης, ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν οι οποιεσδήποτε διακρίσεις τις οποίες υφίστανται οι νέοι σε σχέση με την πρόσβαση τους στην εκπαίδευση και τις ίσες ευκαιρίες μόρφωσης.
Αναφορικά με την πρόσβαση των νέων σε θεμελιώδη δικαιώματα, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή πρέπει να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο, ιδιαίτερα υπό το φως των σοβαρών οικονομικών δυσχερειών. Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαΐδης εισηγήθηκε όπως οι νέοι τύχουν υποστήριξης στις προσπάθειες ενασχόλησης τους στα κοινά, ειδικά στις εκλογικές διαδικασίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, μέτρο το οποίο δυνατό να απαμβλύνει αισθητά το δημοκρατικό έλλειμμα. Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αρθούν οποιαδήποτε άλλα εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση των νέων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα.